Mijn Account

Contact

Beheerd door Guido Volcke

Guido Volcke

Stuur een privébericht

Wil jij een bericht sturen? Dan moet je eerst of .

Stuur een privébericht Delen

Beschrijving

Achtergrondinformatie

Op 14 oktober 1976 werd de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde - kern Gistel - opgericht. Daaruit ontstond dan op 20 september 1990 de heemkring Gestella vzw (gepubliceerd in het BS van 20-09-1990 onder het nummer: 14367. Een laatste aanpassing van de statuten werd gepubliceerd in de bijlagen van het BS van 25 april 2017.

Werkgebied

De vereniging spitst zich vooral toe op de lokale geschiedenis, genealogie, heem- en volkskunde. Oorspronkelijk omvatte dit het gebied gevormd door groot-Gistel en de gemeenten van het historische Ambacht-Gistel. Deze laatsten maken nu deel uit van Oudenburg, Jabbeke, Ichtegem, Koekelare en Middelkerke en bijgevolg is het interessegebied van Gestella dan ook verruimd naar deze gemeenten.

Gestella staat in voor:

  • Het verzamelen en bijhouden van diverse genealogische gegevens (familiekunde) zoals de datum van geboorte, huwelijk, overlijden; de ouders, kinderen.. en belangrijke gebeurtenissen in het leven van een persoon dit alles binnen de beperkende wetgeving. Zoals: rouwbrieven en overlijdensgedachtenissen.
  • Het aanleggen van een bibliotheek, het bestuderen en te schrift stellen van geschiedkundige, heemkundige en volkskundige werken over de regio Gistel.
  • Het aanleggen van een geografische kaartenbibliotheek met tal van kaarten uit de 16de, 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw, luchtfoto's...
  • Het archiveren, ontsluiten en inventariseren van privéarchieven.
  • Het organiseren van lessenreeksen en voordrachten te behoeve van geïnteresseerden.
  • Het verlenen van hulp aan bezoekers - leken - studenten tijdens hun opzoekingen en bij het uitwerken van een persoonlijke of schoolse scriptie, de opmaak een een persoonlijke stamboom, kwartierstaat...
    Hierbij kan men een beroep doen op de expertise van de ervaren leden.
  • Het bieden van bijstand en de medewerking verlenen aan sociaal-culturele activiteiten en tentoonstellingen.

Het documentatiecentrum

Warandestraat 29b (Oostmolensite - zaal 'Juul Vanhevel')
B-8470 Gistel.

Het documentatiecentrum van Gestella is in de loop der jaren uitgegroeid tot een volwaardig archiefcentrum.

Door zijn specifiteit is het documentatiecentrum van Gestella alvast complementair aan het stadsarchief en de openbare bibliotheek van Gistel.

Naast de geschreven bronnen beschikt de bibliotheek over 49 microfilms met de parochieregisters van Gistel en omliggende gemeenten.

Gestalla evolueerde met de tijd mee en beschikt momenteel over een viertal PC's.

Tijdschrijft 'Gestella krantje'

  • Gestalla publiceert een driemaandelijks tijdschrift met tal van geschiedkundige, heemkundige en volkskundige artikels met betrekking tot Gistel en zijn ruime omgeving. Lees hier de recentste inhoud.

Reacties

Er zijn nog geen reacties gevonden voor deze vereniging. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Wil jij een reactie achterlaten? Dan moet je eerst of .

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store