Mijn Account

Bevrijding WO II: exact 75 jaar geleden

Tentoonstelling

Beschrijving

Gistel werd op donderdag 7 september 1944 door de Canadezen in vrijheid gesteld. Het twaalfde Manitoba Dragoons had net Moere bevrijd en reed Gistel via de ‘Kruiskalsijde’ binnen toen ze op mitrailleurschoten werden onthaald. Het verhaal van Ismaël Debaillie, die daarbij een kogel door zijn oog kreeg, wordt op de expo vermeld. Hij werd het laatste burgerlijk oorlogsslachtoffer van Gistel en nadien als oorlogsverminkte erkend.

Kort daarop reden Canadese tanks door de Stationsstraat. De Gistelnaars maakten kennis met hun redders en konden na vier lange jaren van bezetting eindelijk weer eens proeven van echte chocolade. Drie weken na de bevrijding vond de jaarlijkse kermis plaats. Er trok een grote stoet door de stad waarbij de deelnemers verkleed waren in Duitse uniformen. Op de Markt stak een joelende menigte “Mijnheer Zwarthemde” in brand. Deze pop stond symbool voor iedereen die gedurende de oorlog met de bezetter had samengewerkt.

Moere werd op 8 september 1944 rond 11 uur ’s morgens bevrijd door de Canadese troepen. Snaaskerke in de late namiddag. Voor de Zevekotenaars eindigde de oorlog op zaterdag 9 september en uiteindelijk konden de Canadezen hun weg verderzetten naar Oostende.

Zondag 8 september 2019 is het 75 jaar geleden dat Gistel en haar deelgemeenten door het XII regiment van de Canadese Armoured Manito Dragoons bevrijd werd. Naar aanleiding van deze verjaardag organiseert de cultuurraad op Open Monumentendag, een tentoonstelling.

Er worden legervoertuigen uit WO II tentoongesteld op de Markt Gistel.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Informatie

Wanneer
  • op zondag 08 september 2019
  • start van 10:00 tot 18:00
Prijs
  • Gratis
Waar
Contact

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store