Mijn Account

Stationsstraat wordt dan toch getest als fietsstraat

Stationsstraat wordt dan toch getest als fietsstraat

Stad Gistel heeft de goedkeuring gekregen van het Agentschap Wegen en Verkeer om de Stationsstraat te testen als fietsstraat. Het gaat hier, voor alle duidelijkheid, niet om een definitieve inrichting als fietsstraat maar om een testcase.

Na deze testfase wordt dan een definitieve beslissing genomen. Het stadsbestuur, dat het licht op groen zette om van de Stationsstraat een fietsstraat te maken, hoopt op een positieve evaluatie.

Het dossier kreeg in 2019 een negatief advies. Volgens het Agentschap ligt de fietsintensiteit te laag voor een geloofwaardige fietsstraat. Een tegenvoorstel werd  - op voorstel van burgemeester Gauthier Defreyne - door de gemeenteraad verworpen.

Stad Gistel kan niet akkoord gaan met een tussenoplossing. Het tegenvoorstel houdt in om fietssymbolen te markeren aan de rechterrand van de rijbaan. De énige oplossing om fietsers hun veiligheid te garanderen, is voorrang geven aan de fietser in een fietsstraat.

"Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer rijden nu te weinig fietsers in de Stationsstraat en zou een fietsstraat de doorstroming van het gemotoriseerd verkeer te veel belemmeren. Dat er te weinig fietsers in de Stationsstraat rijden, komt juist door de huidige, onveilige situatie.

Bange fietsers rijden vaak in de goot en vluchten zelfs op het voetpad terwijl auto’s hen inhalen op bredere stukken door op het voetpad te rijden. Daardoor is ons centrum fietsonvriendelijk en durven veel inwoners zich terecht niet meer met hun fiets verplaatsen. Ik ben tevreden dat we nu een grote stap konden zetten richting een fietsvriendelijke centrumstraat."

zegt burgemeester Gauthier Defreyne.

Tijdens een testfase, voorafgaand aan de inrichting van de fietsstraat, worden uiteraard metingen uitgevoerd. Daarbij worden het aantal voertuigen, het aantal inhalende voertuigen en de zijdelingse afstand tussen auto’s en fietsers bij inhaalmanoeuvres gemeten.

Deze metingen zullen pas worden uitgevoerd nadat de coronamaatregelen zijn opgeheven en het leven weer in zijn normale plooi valt.

Stad Gistel verwacht dat de metingen bij het begin van het nieuwe schooljaar zullen plaatsvinden.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit nieuwsbericht gevonden. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store