Mijn Account

Herbestemming voor graansilo in de Vaartstraat

Herbestemming voor graansilo in de Vaartstraat

De voormalige graansilo en het aanpalend magazijn met trapgevel aan de Vaartstraat 4 krijgen een nieuwe bestemming. In deze voormalige industriegebouwen worden zes appartementen gerealiseerd. Op die manier wordt een typisch zicht van Gistel voor lange tijd bewaard. Achter het gebouw komt ook een patio met twee eengezinswoningen.

Dit gebouw maakt deel uit van een historisch, industrieel complex aan de Vaartstraat. Aan de basis van de geschiedenis van dit complex ligt de in 1980 gedempte Gistelvaart. Aan die Gistelvaart waren verschillende bedrijven gevestigd die onlosmakelijk met de geschiedenis van Gistel verbonden zijn.

Daar was onder andere bouwstoffen Dewaele gevestigd. Vandaag is Boudolf Tegels er nog actief. De gebouwen die nu een herbestemming krijgen, zijn vandaag ingericht als graansilo’s van de firma Vandevelde.

In het gebouw komt een ruime centrale inkomhal. Deze geeft ook toegang tot een achter gelegen patio. Deze patio komt tussen het hoofdgebouw en twee nieuwe eengezinswoningen. Het torengedeelte van vijf verdiepingen en de aanpalende loods van twee verdiepen worden door een circulatiekoker verbonden waarin een lift en traphal worden gecreëerd.

Het vooronderzoek, van eerste conceptvoorstel tot de eigenlijke vergunningsaanvraag, duurde ongeveer een jaar. In dat jaar was er grondig overleg tussen de betrokken diensten, alle belanghebbenden en de bouwheer. Het resultaat was dat het college de vergunning zonder enige opmerking en bezwaar goedkeurde en gunde aan bouwfirma Demuynck Bouw uit Moorslede.

Reacties (6)

 • Sandra Snauwaert
  Sandra Snauwaert21 mei 2020 11:16

  Super !

 • Dave
  Dave21 mei 2020 11:26

  Nu nog de vaart terug open ? Wat denk je ?da zo tof zien hé.

 • freddy Vanmassenhove
  freddy Vanmassenhove 21 mei 2020 12:57

  Vroeger was dit vaartje verbonden met een kom . Toen werden er vrachtbootjes ( 30 ton ) met de hand getrokken vanaf de Waerevaart tot bij de toenmalige bedrijven . De hengelsport vereniging De Gistelse Komvissers ( gesticht in 1926 ) heeft zich naar deze genoemd .

 • Rudy demot
  Rudy demot 21 mei 2020 13:05

  Zolang de façade maar blijft. Stukje erfgoed

 • Eddy Hindryckx
  Eddy Hindryckx21 mei 2020 15:34

  Ik heb er een paar jaar gewerkt Jacques Vdv en zijn echtgenote Porters

 • Johan
  Johan22 mei 2020 08:55

  Afbreken ipv Sophoras!!!! Zijn toch een beetje zeer blind!

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store