Mijn Account

Gistel pakt uit met 10-puntenplan tegen de coronacrisis

Gistel pakt uit met 10-puntenplan tegen de coronacrisis

Gistel is een dynamische en ondernemende stad. Ook in crisistijden wil onze stad zijn rol opnemen. Het college van burgemeester en schepenen stelt daarom op de volgende gemeenteraad van 7 mei een pakket van extra economische en sociale maatregelen voor.

Hierbij biedt de stad steun aan de getroffen ondernemingen, de verenigingen en de inwoners tijdens en vooral na de coronacrisis. Door de federale maatregelen zijn alle cafés, restaurants en de meeste detailhandelszaken al enkele weken verplicht gesloten.

Veel gezinnen hebben door tijdelijke werkloosheid een lager inkomen. Gistel lanceert een daadkrachtig 10-puntenplan om de coronacrisis voor onze Gistelse ondernemers en gezinnen door te komen en om de herstart wat makkelijker te maken.

1. Bon van 50 euro per gezin

Het bestuur schenkt aan alle gezinnen een bon van 50 euro om de lokale economie in Gistel na deze crisis weer op gang te trekken. De stad wil met deze bon de Gistelnaar ‘uit zijn kot’ halen en weer bij onze lokale handelaar brengen. De bon zal zes maanden geldig zijn en kan besteed worden in de Gistelse handelszaken. Het bestuur pompt hiermee 260.000 euro in de Gistelse lokale economie.
Het bestuur organiseert ook de geplande voorjaarsactie ‘Gistel is dichtbij’ later dit jaar. Dit is een actie ter ondersteuning van de lokale economie.

2. Pro-actieve communicatie en informatie

De stad Gistel heeft witte stickers gratis ter beschikking gesteld aan de handelaars om een veilige afstand te bewaren in de handelszaken die open konden blijven. Deze actie wordt verder gezet.
De Gistelnaar kan alle up-to-date informatie vinden op de gemeentelijke website www.gistel.be. De website stelt ook een lijst ter beschikking van handelszaken die afhaalservice aanbieden.

De bewoners van ons lokaal dienstencentrum en Gistelnaren die gebruik maken van onze sociale dienstverlening worden regelmatig gecontacteerd en zo goed als mogelijk ondersteund.
De Gistelnaar kan het Sociaal Huis bereiken via het gratis telefoonnummer 0800 29 070.

Het bestuur heeft aan alle inwoners een brief bezorgd met alle nuttige federale en gemeentelijke informatie.

3. Triagepunt Zomerloos

Het bestuur richtte een triagepunt op in het vrijetijdscentrum Zomerloos, waar huisartsen patiënten screenen en doorverwijzen indien nodig. Deze maatregel is genomen om huisartsen en spoeddiensten te ontlasten en om tegelijk een efficiëntere inzet van noodzakelijk, medisch beschermend materiaal te garanderen. Onze Gistelnaren kunnen in hun eigen stad terecht.

4. Belastingen, betalingen en subsidies

De stad Gistel heeft al vóór de coronacrisis vanaf 2020 enkele belastingen voor ondernemers afgeschaft, zoals de bedrijfsbelasting en de belasting op terrassen en automaten. De stad heeft ook de aanvullende personenbelasting voor iedereen verlaagd.

De stad Gistel stelt dit jaar de inning van belastingen van 2020 uit om liquiditeitsproblemen te verminderen of te vermijden. Eenmaal er een beter zicht is op de economische situatie en de gevolgen van de coronacrisis wordt deze maatregel geëvalueerd.

Het bestuur betaalt de lokale leveranciers prioritair en zo snel mogelijk na ontvangst van de facturen.
Subsidies kunnen behouden worden indien het project of de activiteit uitgesteld wordt naar een latere datum dit jaar. De organisator van een geannuleerd project kan zijn subsidie behouden als er al niet-recupereerbare kosten gemaakt zijn.

5. Buurtfeestcheque

Ook het sociale leven dat al enkele weken noodgedwongen op een laag pitje staat, wordt in dit 10-puntenplan niet vergeten. Het bestuur verhoogt de subsidies voor buurtfeesten van 150 euro naar 250 euro gedurende 12 maanden.

6. Gedeeltelijke vrijstelling plaatsrechten voor marktkramers

Marktkramers hebben naast hun economische rol ook een ontmoetingsfunctie. Ze brengen een sociale meerwaarde voor de gemeenschap. Het bestuur heeft de plaatsingsrechten op de markt begin 2020 al verlaagd. Daarnaast verlaagt het bestuur de abonnementsprijs pro rata de duurtijd van de coronamaatregel verbod op markten. Ook de geplande voorjaarsactie ‘Week van de markt’ zal later dit jaar georganiseerd worden.

7. Gedeeltelijke vrijstelling huur

Verenigingen die een jaarabonnement hebben voor het gebruik van een zaal in een ontmoetingscentrum betalen voor 2020 minder op hun abonnement pro rata de duurtijd van de coronamaatregel op het sluiten van de ontmoetingscentra.

Jeugdhuizen betalen voor 2020 minder op het jaarbedrag van hun huur pro rata de duurtijd van de coronamaatregelen.
Uitbaters van handelszaken binnen het gemeentepatrimonium krijgen een vermindering van 25% op de huur- of concessieprijs tijdens de coronamaatregelen.
Hiermee wil het gemeentebestuur eigenaars en verhuurders van panden in de eigen gemeente het goede voorbeeld geven en een warme oproep lanceren om een gedeelte van de maandelijkse huur kwijt te schelden. Op die manier kunnen verenigingen of handelszaken tijdens deze crisistijd op een duurzame manier ondersteund worden.

8. Geen kermis, geen standgeld

Als een kermis niet kan worden georganiseerd omwille van de coronacrisis, zullen de kermiskramers geen standgeld moeten betalen voor de eerstvolgende kermis, die bij eenzelfde gelegenheid in de toekomst wel georganiseerd wordt.

9. Mondmaskers

De stad Gistel stelt een herbruikbaar mondmasker ter beschikking aan elke Gistelnaar ouder dan 12 jaar. De verdeling hiervan vindt plaats in de tweede helft van mei. Er worden zowel mondmaskers aangekocht als zelfgemaakt door de vele vrijwilligers.

10. Laptops voor jongeren uit kansarme gezinnen

Kansarme kinderen en jongeren moeten op een gelijkwaardige manier kunnen deelnemen aan alle nieuwe onderwijsvormen die zich ontwikkelen.
Het Sociaal Huis startte een actie rond de inzameling van laptops en tablets voor kansarme kinderen uit de lagere school. Deze actie is complementair met de actie van de Vlaamse Overheid naar secundaire scholen. Wie een oude laptop heeft die niet meer gebruikt wordt, kan die bezorgen aan onze sociale dienst. Zo krijgt die laptop een nuttig, tweede leven.

Reacties (10)

 • Lemmens Patrick
  Lemmens Patrick 05 mei 2020 19:21

  Prima initiatief!

 • Martine Brusseel
  Martine Brusseel05 mei 2020 20:31

  Proficiat aan het gemeentebestuur voor hun inzet 🙂

 • Proficiat...top jullie verdienen ook een applaus ????
  Proficiat...top jullie verdienen ook een applaus ????05 mei 2020 20:37

  Mooi 👍

 • B.
  B.05 mei 2020 22:43

  Nu nog parkeerkaarten voor bewoners en we zijn helemaal gelukt!

 • Peggy
  Peggy 05 mei 2020 23:02

  B. Dat van die parkeerplaatsen vind ik een super opmerking. Ik woon op een appartement en quasi nergens kan je je auto kwijt zonder schijf en dan maar boetes betalen. En dan voor de stad, kan de markt nu echt niet open gaan voor alleen voeding ? Je kan toch het viskraam naast het kieken kraam zetten en met dranghekken voorzien ????

 • Sandra Snauwaert
  Sandra Snauwaert05 mei 2020 23:15

  Mooi wat jullie doen voor stad Gistel in deze moeilijke tijden. Proficiat aan het bestuur.

 • Christiane vereecke
  Christiane vereecke 05 mei 2020 23:27

  Super 👏👏

 • Joan Tanghe
  Joan Tanghe06 mei 2020 07:31

  Mooie initiatieven van de stad. Daarom wonen wij hier ook graag, en zeker dank zij het huidige bestuur is het nog beter leven in Gistel

 • vicky margory 06 mei 2020 08:26

  Puik werk in moeilijke tijden.

 • Denduyver Franky
  Denduyver Franky 08 mei 2020 19:13

  Mooie initiatieven, maar vergeet ook de deelgemeenten ( Zevekote, Moere,..) niet

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store