Mijn Account

Rebecca is de eerste vrouwelijke molenaar in Gistel

Rebecca is de eerste vrouwelijke molenaar in Gistel

Na een praktisch examen op 7 juli zal Rebecca in mei haar diploma ontvangen. De recente cursus werd georganiseerd door Molenforum Vlaanderen vzw. Deze vereniging zet de moleneigenaars er toe aan om hun cultureel erfgoed te restaureren en verleent steun bij de samenstelling van onderhouds- en restauratiedossiers en geeft desgevraagd steun bij de uitvoering ervan.

"Naast een theoretisch was er ook een praktisch gedeelte van 100 uren. Daarvoor kon ik een beroep doen op mijn stagemeester Benoit Delaere. Mijn stages deed ik voornamelijk op de Oostmolen en de molen van Hoeke in Damme", vertelt Rebecca.

Als er voldoende tijd is wil ze als vrijwilliger ook actief meewerken op de molens van Klemskerke en Roksem.

Liefde voor erfgoed

Vanwaar die interesse voor de molens? "Ik behaalde in Gent mijn master in de architectuur en volgde nadien een master restauratie in Antwerpen". Het feit dat de Oostmolen dicht bij mijn ouderlijke woning in de Bruidstraat staat zal ook belangrijk geweest zijn", zegt de kersverse molenaarster. Even belangrijk is wellicht de thuissituatie. Pa Chris - als verwoed verzamelaar en amateur-archeoloog - en moeder Linda Van den Mooter die kunstenares is, gaven hun dochter de liefde voor het lokale erfgoed mee.

Sedert 2014 is Rebecca aan de slag bij het architectenbureau Felix en Partners in Oostende. Haar eindstudie ging over het Oostendse Clarissenklooster dat in 1957 en 1967 ontworpen werd door Paul Felix. "Het werd na de realisatie in 1959 een icoon van naoorlogse moderne architectuur en het startpunt van de moderne kerkbouw in Vlaanderen."

Binnen het architectenbureau is Rebecca nauw betrokken bij een project van de huisvestingsmaatschappij Woonwel in Moere nl. de restauratie van vier arbeiderswoningen tot sociale woningen. "Mijn grootste wens is de restauratie van de Merelaanmolen".

Tijdens de molenaarscursus heb ik van de cursisten ondervonden dat deze molen een echte meerwaarde voor onze stad kan betekenen. Het vinden van een goeie herbestemming voor deze unieke molen zal een boeiende uitdaging zijn", oordeelt Rebecca. "De ploeg vrijwillige molenaars met Benoit Delaere, Wilfried Meulders, Piet Halewyck, Nico Mees en Filip Vandenbulcke is een vriendengroep die de vele bezoekers aan de Oostmolen op een hartelijke en deskundige manier ontvangt".

Sociale media

Rebecca maakt ook gebruik van de sociale media om het molengebeuren te promoten. Zo geeft ze via instructiefilmpjes op YouTube tips aan molenaars in wording. Tenslotte vertelt ze dat ze de oprichting van een Erfgoedraad, zoals voorgesteld door de cultuurraad, een goed idee vindt om het lokale beleid te stimuleren en om initiatieven te nemen.

Bekijk hier een kort fimpje van het jaarlijks olieslaan op de Oostmolen in Gistel.

Reacties (1)

  • Antoine De Mey  uit Leffinge
    Antoine De Mey uit Leffinge03 oktober 2020 23:09

    Beste Rebecca , Ik vind dat heel tof dat U een Molenaarster bent , wanneer is de molen in werking , ben techneut en zou de molen graag eens zien draaien , Met vriendelijke groet , Antoine .

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store