Mijn Account

Overzicht maatregelen tegen het coronavirus

Stad : NIEUWE UPDATE : Overzicht maatregelen tegen het coronavirus

Stad Gistel volgt de federale maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Deze maatregelen zijn minstens tot zondag 3 mei van kracht. Iedereen moet zoveel mogelijk binnen blijven en sociale contacten moeten zoveel mogelijk vermeden worden. Alleen contacten in gezinsverband zijn nog toegelaten. Er geldt een verbod op samenscholingen.

Het algemeen advies luidt: alle niet strikt noodzakelijke contacten moeten vermeden worden.

1. ALGEMEEN

Economie

» Voedingswinkels, supermarkten, apotheken, krantenwinkels, dierenvoedingswinkels en banken blijven open. Hamsteren is dus niet nodig. Nachtwinkels moeten vanaf 22 uur 's avonds de deuren wel sluiten. De toegang tot supermarkten wordt beperkt tot één persoon per 10 vierkante meter en een tijdsduur van 30 minuten per klant. Openbare markten zijn verboden.

» Garages, brillenwinkels/opticiens en hoorcentra mogen open blijven voor dringende zaken. Wassalons mogen open blijven als de hygiënische maatregelen gevolgd worden.

» Afhaalmogelijkheden

» Afhalen en leveren van voedsel blijft mogelijk. Om wachtrijen te verkorten, wordt aangeraden vooraf te bestellen.
» Sommige restaurants voorzien afhaal.
» Raadpleeg deze pagina om de thuislevering en afhaalmogelijkheden van Gistelse handelaars te weten.

Evenementen

» Alle socio-culturele evenementen worden afgeschaft. Wil je weten wat er gebeurt met jouw evenement? Raadpleeg de verenigingengids, de website of social media van jouw vereniging.
» Alle gemeentelijke evenementen en evenementen op openbaar domein zijn afgeschaft t.e.m. 31 mei. De Dolle Dagen, Vlaanderen Feest en de Godelieveprocessie zullen dus niet doorgaan.

2. GEMEENTELIJKE DIENSTEN

Kinderopvang

» Kinderdagverblijven mogen open blijven.
» IBO de Zonnebloem voorziet in voor- en naschoolse opvang.
» Tijdens de paasvakantie wordt er noodopvang voorzien in de Zonnebloem. Voor meer info, klik hier.

Jeugd

» Alle activiteiten van jeugdbewegingen moeten opgeschort worden. Jeugdsite 'Torp en alle jeugdhuizen zijn gesloten.
» Alle binnen- én buitenspeeltuinen op openbaar domein moeten dicht. Dat betekent dat onze gemeentelijke speelpleintjes niet meer mogen worden gebruikt. De zones fysiek afsluiten is niet altijd even evident, daarom rekenen we ook nu weer op de burgerzin en het gezond verstand van de lokale bevolking om deze richtlijnen ook te respecteren.
» De Buitenspeeldag van 26 april is afgelast.
» Er is geen speelpleinwerking De Speelvogel tijdens de paasvakantie. Er wordt noodopvang voorzien in IBO de Zonnebloem.

Gemeenteschool de Horizon

» Alle lessen worden opgeschort.
» Geen busvervoer.
» Voor-en naschoolse opvang blijft gegarandeerd.
» Er is geen noodopvang tijdens de paasvakantie. Er wordt noodopvang voorzien in IBO de Zonnebloem.

Sociaal Huis & LDC de Zonnewijzer

» De loketten zijn gesloten en alle activiteiten worden opgeschort (voorlopig) t.e.m. 3 mei.
» Enkel dringende afspraken en- of huisbezoeken kunnen één op één blijven doorgaan:
        » voor het Sociaal Huis: 0800 29070 (gratis nummer) of sociaalhuis@gistel.be.
        » voor de Zonnewijzer: 059 27 06 60 of zonnewijzer@gistel.be.
» De bewoners van de assistentiewoningen in de Zonnewijzer mogen enkel nog bezoek van professionele hulpverleners en bij voorkeur éénzelfde mantelzorger ontvangen.
» Wassalon blijft open voor bewoners van de assistentiewoningen maar was wordt opgehaald door personeel.
» Raadpleeg deze pagina om de mogelijkheden tot thuislevering van boodschappen te weten.
» De externe poetsdienst is stopgezet.
» De maaltijden aan huis van leverancier Munchenhof blijven gegarandeerd. Wil jij ook een maaltijd aan huis ontvangen? Stuur dan een mail naar administratie@munchenhof.be of bel naar 057 48 83 13

Richtlijn vanuit Thuiszorg:

» Vanaf heden worden niet-essentiële huisbezoeken, zoals sociale onderzoeken en indicatiestellingen, opgeschort tot en met 3 mei 2020. Deze opschorting mag geen impact hebben op de rechten en bijdrage van de gebruiker.

Burgerzaken

» De loketten zijn gesloten, aanvragen kunnen enkel via het e-loket, telefoon (059 27 02 00) of e-mail (burgerzaken@gistel.be). We werken wel nog op afspraak.
» Bij een huwelijk zijn enkel het koppel, de twee getuigen, de ambtenaar van de burgerlijke stand en de burgemeester aanwezig. Het trouwfeest dat voor familie en vrienden gepland stond moet uitgesteld worden.
» Koppels die hun huwelijk annuleren, krijgen het geld dat ze betaald hebben terug.
» Begrafenissen in intieme kring mogen wel doorgaan.

Bibliotheek

» Vanaf 2 april kan je opnieuw boeken reserveren en ophalen.

Containerpark

» Het containerpark is terug open vanaf 7 april.
» Stad Gistel vraagt de inwoners om niet naar het recyclagepark te gaan als dat niet echt nodig is en de duur van het bezoek te beperken.
» Tot en met 11 mei is het containerpark uitzonderlijk open van dinsdag tot en met vrijdag van 9 tot 12 uur en 13 tot 17 uur en op zaterdag doorlopend van 8 tot 16 uur. Dit is een afwijking ten opzichte van de normale uren met het doel om een maximale spreiding te voorzien.
» Dit houdt een gewijzigde verkeerssituatie in (zie afbeelding rechtsboven). Het aantal voertuigen in het park wordt ook beperkt. De software die identiteitscontrole voorziet, werd hiervoor aangepast. De betaalautomaten worden op regelmatige basis ontsmet. We vragen de gebruikers om zelf een schop of dergelijke mee te brengen.
» Alle mogelijke afvalstromen worden opnieuw ingezameld behalve asbest. Toch vragen we iedereen om geen huisvuil, PMD en papier/karton aan te leveren. Dit wordt nog steeds aan huis opgehaald. Er kunnen ook geen herbruikbare materialen aangeleverd en uitgezocht worden. Ook de boekenhoek blijft dicht.

Omgeving

» De Vlaamse regering heeft ook een aantal maatregelen genomen op het vlak van de omgevingsvergunningsprocedure.

Kort samengevat:

» Lopende openbare onderzoeken worden geschorst en hervat vanaf 24 april
» Nieuwe openbare onderzoeken worden pas opgestart na 24 april
» De periode waarbinnen beroep kan worden ingesteld wordt met 30 dagen verlengd, van 30 naar 60. De vergunning is pas uitvoerbaar op dag 65 na de beslissing.
» De beslissingstermijnen voor de vereenvoudigde procedure wordt met 30 dagen verlengd en voor de gewone procedure met 60 dagen.
» De termijnen kunnen door de minister, bevoegd voor omgeving, nogmaals verlengd worden.

Indien een maatregel van een procedure u rechtstreeks aanbelangt, wordt u hierover persoonlijk aangeschreven met specifieke informatie. U kunt ook steeds de dienst omgeving contacteren voor bijkomende informatie via omv@gistel.be of via tel. 059 27 02 20

Infrastructuur - mobiliteit & verkeer

» De controles op de blauwe zone worden opgeschort vanaf donderdag 19 maart.

Sport & cultuur

» Zwembad, evenementenhal en sporthal zijn gesloten t.e.m. eind mei.

Andere gemeentelijke infrastructuur:

» Alle loketten zijn gesloten (enkel op afspraak).
» Geen zitdagen van de burgemeester en schepenen (enkel op afspraak).
» Ontmoetingscentra zijn gesloten.
» Stedelijke werkplaats blijft open.

3. SAMENWERKINGEN / INTERCOMMUNALES ...

Kringwinkel

» Vanaf 18 maart sluiten alle kringwinkels.

Ophaling van afval

» Er wordt geen ophaling gedaan van textiel (ook de kledingcontainers worden niet meer geledigd tot 3 mei), snoeihout en grofvuil.
» De ophaling van restafval, PMD en karton blijft voorlopig plaatsvinden.
» Let wel op de volgende zaken:
        » ! Papieren zakdoekjes horen bij het restafval niet bij papier-karton !
        » Sluit afvalzakken volledig af zodat er geen openingen zijn in de zak en er geen afval uit de zak steekt of contact met het afval mogelijk is.
        » Voorzie bij het dichtknopen van de zak een goede handgreep, zodat de ophaler de zak gemakkelijk kan oppakken.
        » Bied het papier en karton aan in een gesloten doos of afvalcontainer met het deksel dicht.
        » Besmette mensen vragen we om hun tissues nog eens in een apart zakje te verpakken om alle mogelijke risico’s op besmetting te vermijden.
» KMO's kunnen afvalzakken kopen aan het onthaal in het AC. Dit kan enkel op afspraak via 059 27 02 00. Breng ook zeker uw badge mee! Op basis hiervan wordt de factuur opgemaakt.
» De glasbollen worden verder geledigd.
» Merk jij tijdens het wandelen, fietsen of joggen sluikstort of zwerfvuil op, gelieve dit te melden aan de milieudienst via milieu@gistel.be of 059 27 02 20.

Zorg intussen goed voor jezelf en de mensen in jouw omgeving.

De situatie zal verder dag per dag door de diensten worden opgevolgd in functie van de berichtgeving van de hogere overheden.

Reacties (9)

 • weiss maryleen
  weiss maryleen 30 maart 2020 10:54

  dit is nuttig informatie,doch kan ik nergens terecht met mijn vraag,mijn zoon is mindervalide (geestelijk)ik ga normaal elke week om z'n was en met eten. hij woont in thorhout ,mag ik nu nog mijn naar daar verplaatsen?of wordt ik beboet?kan ik voor die verplaatsing ergens een geldig document/bewijst verkrijgen. zo ja ,wat moet ik dan doen. ik weet niet waar of bij wie ik hiervóór terecht kan.hoopelijk krijg ik een antwoord hierop. alvast vriendelijk bedankt

 • weiss maryleen
  weiss maryleen 30 maart 2020 10:54

  dit is nuttig informatie,doch kan ik nergens terecht met mijn vraag,mijn zoon is mindervalide (geestelijk)ik ga normaal elke week om z'n was en met eten. hij woont in thorhout ,mag ik nu nog mijn naar daar verplaatsen?of wordt ik beboet?kan ik voor die verplaatsing ergens een geldig document/bewijst verkrijgen. zo ja ,wat moet ik dan doen. ik weet niet waar of bij wie ik hiervóór terecht kan.hoopelijk krijg ik een antwoord hierop. alvast vriendelijk bedankt

  • Nanou Ponette 30 maart 2020 17:19

   Dag Maryleen, jammergenoeg kan ik hier niet op antwoorden maar u kunt deze vragen misschien eens stellen aan de dienst noodplanning van Stad Gistel? Te bereiken via tel. 059 79 51 53 of e-mail ilse.halewyck@gistel.be

 • Henny
  Henny05 april 2020 09:58

  worden al deze maatregelen automatisch verlengd tot en met 19 april?

  • Nanou Ponette 06 april 2020 10:18

   Dag Henny, dat klopt. Alle maatregelen zijn minstens tot 19 april van kracht.

 • Nadine De Ruytter
  Nadine De Ruytter 13 april 2020 11:37

  Het is misschien goed om eens een lijst te geven van de plaatsen waar je tegenwoordig eten of een ijsje of nog iets anders kan afhalen in Gistel.

  • Nanou Ponette 14 april 2020 10:23

   Dag Nadine, er stond een lijst online op de website van Stad Gistel maar deze is nu plots offline zie ik.

 • Valcke Eddy
  Valcke Eddy16 april 2020 10:44

  Daar wij in Gistel wonen en er geen doe het zelfzaken zijn.. mogen we ons dan verplaatsen naar Oostende of Ichtegem.. met dank

  • Nanou Ponette 16 april 2020 14:43

   Dag Eddy, Ja dat mag. Je moet de verplaatsing maken naar de dichtsbijzijnde winkel. Dus als dat niet te vinden is in Gistel dan kan dat gekocht worden in Ichtegem/Oostende.

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store