Mijn Account

Groene Assen zoals de Groene 62 beter inrichten voor veilig fietsverkeer

Groene Assen zoals de Groene 62 beter inrichten voor veilig fietsverkeer

Provincieraadslid Wim Aernoudt (N-VA) vraagt bij de deputatie meer aandacht voor het fietscomfort op de Groene 62 en andere Groene Assen in West-Vlaanderen.

Het stijgende fietsverkeer met vooral elektrische fietsen en het gebrek aan fietscomfort op de halfverharding van de Groene Assen roept bij steeds meer mensen vragen op. Ook het gebrek aan verlichting is velen een doorn in het oog.

West-Vlaanderen telt 9 Groene Assen waarvan 50 % van de lengte is aangelegd in halfverharding (ternair zand). Deze keuze voor ternair zand en de afwezigheid van verlichting is er omwille van natuurwaarden.

Langs de Groene 62 is alleen het stuk tussen Gistel en Snaaskerke voorzien van asfalt. Daarmee is de Groene 62 de as met het hoogste aandeel halfverharding.

"We stellen echter vast dat er steeds meer fietsverkeer wil kiezen voor de Groene 62. Tegelijk krijgen we steeds meer opmerkingen van fietsers over het comfort op deze fietsas. Het succes van de elektrische fiets is daar niet vreemd aan. De combinatie van deze dure investering en de nadelen van halfverharding baart veel fietsers zorgen. Bij droogte wordt geklaagd over stof en in de natte periodes over slijk op fietsen en kledij."

vertelt Raadslid Wim Aernoudt

Ook het gebrek aan verlichting op de Groene Assen baart vele fietsers zorgen. De trajecten langs de Groene Assen en zelfs op oversteekplaatsen zijn niet verlicht. Zeker in de wintermaanden is de zichtbaarheid er beperkt.

"De nieuwe techniek van slimme volgverlichting kan hier met minimale impact op fauna en flora een oplossing bieden. Door de toepassing van led-technologie blijft ook het energieverbruik beperkt."

vertelt Wim verder

De gedeputeerde Vanlerberghe bevestigde in zijn antwoord dat deze klachten ook bij de provincie bekend zijn. Hij kondigt een bijsturing aan van het provinciale beleidskader zowel over verlichting als over verharding. Een en ander zou rond moeten zijn tegen volgende zomer.

Reacties (1)

  • De Deyne Erik Dwarsstraat
    De Deyne Erik Dwarsstraat 07 januari 2020 16:18

    Ben hier blij mee, niet alleen de staat, maar vooral gebrek aan verlichting maakt het in de donkere maanden 's morgens en 's avonds gevaarlijk voir school- en woon/werkverkeer

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store