Mijn Account

Vernieuwd zwerfkattenbeleid werpt zijn vruchten af: al 120 katten gevangen

Vernieuwd zwerfkattenbeleid werpt zijn vruchten af: al 120 katten gevangen

Sinds de invoering van het vernieuwde zwerfkattenbeleid zo'n zes maanden geleden werden in Gistel al ruim 120 katten (inclusief kittens) gevangen.

Dit dankzij een intensieve samenwerking tussen de stadsdiensten en de vrijwilligers. Voor elke kat werd een passende oplossing gezocht binnen het wettelijke kader.

Het bestuur wil verdergaan op deze ingeslagen weg en trekt dus resoluut de kaart van dierenwelzijn. De 120 gevangen katten kunnen ingedeeld worden in twee categorieën:

1) Een 70-tal kittens en tamme volwassen zwerfkatten. Deze krijgen vooral dankzij de samenwerking met het Blauwe Kruis in Oostende een nieuwe thuis. Deze zijn dus uit het Gistelse straatbeeld verdwenen.

2) Een 50-tal schuwe zwerfkatten:

» Conform de wetgeving worden deze katten op aids en leucose onderzocht. Enkel indien zij positief testen, laat de dierenarts de kat inslapen om verdere besmetting binnen de kattenpopulatie te vermijden.

» In het andere geval wordt de kat gesteriliseerd of gecastreerd, krijgt een oorknip en wordt opnieuw uitgezet. Op die manier zijn in de laatste zes maand 25 Gistelse zwerfkattinnen en 15 zwerfkaters onvruchtbaar gemaakt.

"De beoogde doelstellingen werden in de eerste zes maand intensief beleid meer dan bereikt. Het dierenwelzijn van de zwerfkatjes in Gistel is er met rasse schreden op vooruit gegaan. We willen de Gistelnaar ook nog meegeven dat verhandelen van katten en kittens alleen nog kan na sterilisatie/castratie en chippen.

Gratis kittens weggeven is voortaan bij wet verboden. Deze maatregel is het noodzakelijke sluitstuk om het aantal nieuwe zwerfkatten snel te beperken."

vertelt schepen Wim Aernoudt

Om de vlotte werking van dit beleid te garanderen, werd dit najaar (na prijsaanvraag) een vernieuwde samenwerkingsovereenkomst afgesloten met vijf Gistelse dierenartsen. Zij staan in voor de wettelijk voorziene medische handelingen.

De samenwerking met de vrijwilligers van Zwerfkatjes Gistel werd ook formeel vastgelegd. Tien dames werken onder de koepel van 'Zwerfkatjes Gistel' samen met de stadsdiensten.

Je kan hen bereiken voor vragen, meldingen, hulp, giften … via de Facebookpagina 'Zwerfkatjes Gistel'. Voor meldingen van zwerfkatten kunt u terecht bij de milieudienst.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit nieuwsbericht gevonden. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store