Mijn Account

Belastingwijzigingen in het voordeel van de Gistelnaars in 2020

Belastingwijzigingen in het voordeel van de Gistelnaars in 2020

1.De gemeentebelasting verlaagt van 7,5 % naar 7,2 %

Gistel verlaagt de aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting van 7,5 % naar 7,2 %. Hiermee heft Gistel minder aanvullende belasting op de personenbelasting dan de buurgemeenten Ichtegem, Oudenburg, Jabbeke en Torhout die gemiddeld 7,8 % aanvullende personenbelasting heffen.

De aanvullende personenbelasting is een percentage op de inkomensbelasting die u elk jaar betaalt aan de federale overheid.

2.Differentiatie op opcentiemen op onroerende voorheffing

Gistel zal vanaf 2020 de gemeentelijke opcentiemen differentiëren naar gelang het type eigendom en de hoogte van het niet-geïndexeerd KI.

» Voor onbebouwde eigendommen worden de opcentiemen op de onroerende voorheffing vastgesteld op 1.070.
» Voor bebouwde eigendommen met een niet-geïndexeerd KI lager dan of gelijk aan € 745 worden de opcentiemen op de onroerende voorheffing vastgesteld op 1.000.
» Voor bebouwde eigendommen met een niet-geïndexeerd KI hoger dan € 745 worden de opcentiemen op de onroerende voorheffing vastgesteld op 1.070.

Onze stad wil via een differentiatie van de opcentiemen op de onroerende voorheffing een blijvende jaarlijkse financiële stimulans bieden aan inwoners die eigenaar zijn van een "sociale" woning.

De gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing blijven lager dan deze van de buurgemeenten Ichtegem, Oudenburg, Koekelare en Torhout.

3. De bedrijfsbelasting wordt afgeschaft

De bedrijfsbelasting wordt afgeschaft en het toepassingsgebied wordt verlegd naar bedrijfsvestigingen met een bedrijfsoppervlakte die groter is dan 1.000 m². Hierdoor zullen meer dan duizend Gistelse bedrijven geen gemeentelijke bedrijfsbelasting meer betalen.

Grote bedrijfsvestigingen (zoals op het industrieterrein Konijnenbos) genieten in grote mate van de gemeentelijke dienstverlening.

De locatie van grote bedrijfsvestigingen op het grondgebied heeft tot gevolg dat er meer gebruik wordt gemaakt van de gemeentelijke infrastructuur. Hoe groter het bedrijf, hoe meer het van de gemeentelijke dienstverlening geniet.

De weilanden en cultuurgronden van land- en tuinbouwbedrijven worden niet belast. De grote oppervlakten grond die zij bewerken hebben een lager rendement per vierkante meter. Er wordt hierbij rekening gehouden met de realisatie van de economisch leefbare (rendabele) exploitatie.

De geschatte mindere ontvangst voor de gemeente bedraagt €84.000.

4. De belasting op terrassen wordt afgeschaft

De belasting op terrassen voor horecazaken wordt afgeschaft.

5. De belasting op verkooppunten van eetwaren en automaten wordt afgeschaft

De belasting op verkooppunten van eetwaren en automaten wordt afgeschaft.

6. Plaatsrechten op de markt

De tarieven voor de inname van het openbaar domein door de marktkramers worden verlaagd.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit nieuwsbericht gevonden. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store