Mijn Account

To swim or not to swim?

To swim or not to swim?

De toekomst van het zwembad in Gistel, gebouwd begin jaren '70, zorgde voor verhitte discussies in de gemeenteraad.

Op het einde van de vorige legislatuur besliste het bestuur unaniem om de dringende herstellingswerken aan het dak van het zwembad die plots opdoken bij zware sneeuwval, uit te voeren.

De visie toen was duidelijk: 'nu het nodige bedrag (€ 400.000) investeren in die herstellingswerken om zo een periode van 7 á 10 jaar te overbruggen; tijd genoeg dan om een nieuw zwembaddossier op te starten en te realiseren, samen met partners, met de omliggende gemeenten die meestappen in een mooi nieuw project.'

Ik herinner me nog goed dat de Open VLD-fractie daar toen al zeer weigerachtig tegenover stond. Ze vonden een nieuw zwembad te duur voor een stad van 12.000 inwoners zoals Gistel.

Maar, daar zijn oplossingen voor, en de meest voor de hand liggende oplossing is een intergemeentelijk zwembad, zoals al heel wat andere Vlaamse gemeenten ons reeds voordeden.

vertelt Jan Willems van oppositiepartij CD&V

Jan Willems pleit er dan ook voor om met een grondig uitgewerkt dossier naar de buurgemeenten te stappen en om zo snel mogelijk de subsidies desbetreffende aan te vragen.

Burgemeester Gauthier Defreyne reageert op de situatie.

In ons bestuursakkoord staat dat we een onderzoek zullen voeren naar de toekomst van het zwembad. En daar zijn we nu volop mee bezig. Alleen door een samenwerking met onze buurgemeenten Koekelare, Oudenburg en Ichtegem die voor meer dan 40 procent van ons zwembad gebruik maken, is het jaarlijks exploitatieverlies van 400.000 euro en de zware miljoeneninvestering voor een nieuw zwembad draagbaar.

We zullen dus in overleg met onze buren zoeken naar een oplossing en mogelijke subsidies bekijken. Lukt dat echter niet, dan kunnen de zwembaden van Oostende en Middelkerke soelaas bieden, bijvoorbeeld door onze inwoners te subsidiëren om daar te gaan zwemmen.

vertelt burgemeester Gauthier Defreyne (Open Vld)

Van welke oplossing zijn jullie voorstander?

Reacties (3)

 • Karina Opstaele
  Karina Opstaele 30 november 2019 19:26

  Graag nieuw zwembad in Gistel .Andere zwembaden zijn ook al druk bezet met scholen, zwem- duik en andere clubs .

 • Shirley
  Shirley 30 november 2019 21:26

  Ik vroeg aan iemand om enkel baantjes te komen zwemmen en die uurregeling was ook al miniem ... tsss en dit voor een sport stad

 • Peter
  Peter01 december 2019 19:08

  Geen evidente keuze. Dure exploitatie en opwaardering idd. spreiden via intergemeentelijke samenwerking. Bereikbaarheid vormt toch ook wel een niet te onderschatten troef. Troef met haar ligging binnen een echt sportpark.

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store