Mijn Account

Nieuwe belasting in Gistel op masten en pylonen tegen visuele vervuiling

Nieuwe belasting in Gistel op masten en pylonen tegen visuele vervuiling

Gistel besliste om vanaf 1 januari 2020, voor een termijn van vijf jaar, een belasting te heffen op masten en pylonen.

Het gaat om masten en pylonen geplaatst in openlucht en zichtbaar vanaf de openbare weg met een hoogte van minimaal 15 meter boven het maaiveld die zich op 1 januari 2020 op het grondgebied van de gemeente bevinden.

Gistel is een poldergemeente en wordt gekenmerkt door zijn uniek en open landschap. Verticale constructies zoals masten en pylonen storen het open karakter van dit landschap en zijn een ernstige vorm van visuele vervuiling.

De aanwezigheid van deze verticale constructies op het grondgebied van stad Gistel heeft een essentiële invloed op de aantrekkingskracht van de stad als woonomgeving en toeristische bestemming.

Wij vinden het dan ook gepast dat deze hinder wordt gecompenseerd door een belasting die strekt tot compensatie voor de visuele impact van deze masten en pylonen voor de stad Gistel en zijn inwoners en bezoekers.

De belasting zal wellicht ook een ontradend effect kennen, in de mate dat geen nieuwe masten en pylonen zullen worden geplaatst en de eigenaar zal motiveren om het nut van deze masten en pylonen op een andere wijze te organiseren. Het is ook een motivatie om bestaande netten onder de grond aan te leggen.

vertelt schepen Geert Deschacht

In overeenstemming met het elektriciteitsdecreet en de Europese richtlijnen krijgen masten en pylonen voor de productie van windenergie of andere vormen van groene stroom een vrijstelling van deze belasting.

Zeker omdat het landschapsverstorend effect ruimschoots wordt gecompenseerd door het milieuvriendelijk aspect ervan.

Ook constructies voor openbare hulpverlenings- en veiligheidsdiensten die primaire overheidstaken uitvoeren vallen onder deze regeling.

Reacties (1)

  • Hillewaert piet
    Hillewaert piet 23 november 2019 18:03

    Schandalig gewoon In andere gemeenten zitten die kabels al jaren onder de grond zonder bijkomende belasting op de kap van de gewone burger Goe bezig Proficiat

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store