Mijn Account

De Witte Villa met Marvin Gaye en Lenny Kravitz

De Witte Villa met Marvin Gaye en Lenny Kravitz

De tuinkabouters in het idyllische gehucht Moerdijk spreken nog authentiek West-Vlaams. Dankzij de kabbelende Moerdijkvaart en het vele groen ligt de buurt er vredig bij. 'Een healende omgeving,' zou een wereldberoemde inwoner beamen.

Een deel van de buurt is als dorpsgezicht beschermd, meer bepaald de groene boorden van het kanaal, de tuinen van de woningen en het erf van een hoeve. Afgezien van de kabouters telt het dorp Moere, een deelgemeente van Gistel zo'n 1.200 inwoners.

Op de Moerdijk trekt een statige 19-eeuwse villa, Het Witte Huis, je aandacht. Dit herenhuis in neoklassieke stijl werd opgetrokken rond 1880. Links en rechts bevinden zich zijvleugels onder een plat dak waarin de dienstvertrekken zijn ondergebracht. Aan beide zijden heeft het huis merkwaardige serres. Op de begane grond zijn deze tegen de lage vleugels aangebouwd. Sinds 1985 wordt het woonhuis met serres beschermd als monument.

Een belangrijke voetnoot in de recente geschiedenis mag je geenszins ontgaan. De Amerikaanse zanger Marvin Gaye uit L.A. heeft er gewoond. Een grote zwarte aantrekkelijke man met een zachte stem die verwonderd was dat er iedere morgen een gesneden broodje op de dorpel lag. 'A gift from God'. Helaas neen, de vorige eigenaar had gewoonweg vergeten de bakker af te zeggen. Lang geleden in een pre-iPhone tijdperk toen telefoons nog een draaischijf en snoer hadden, kreeg mijn vriend Jan er ooit Stevie Wonder aan de lijn.

Een succesverhaal

De muzikant Charles Dumolin bekend van de duo's Demsey & Dover en Lester & Denwoord bracht Marvin Gaye van Oostende naar Moere. De teksten en muziek van zijn meest succesvolle cd "Midnight Love" met de internationale kaskraker "Sexual Healing (1982)" werden hier geschreven. Je zingt zowaar spontaan mee: 'Get up, get up... wake up, wake up...' Van het nummer gingen er 4 miljoen examplaren over de toonbank, van de cd 6 miljoen. Duizelingwekkende cijfers.

De videoclip voor "Sexual Healing" werd in het Kursaal van Oostende opgenomen. Marvin vierde zijn comeback met twee Grammy awards. Gayes vriend Curtis Shaw, tevens zijn advocaat, beschrijft de Moerse periode als "The best thing that ever happened to Marvin". De opnames werden afgewerkt in Studio Katy van Marc Aryan in het Waalse Ohain, nog zo'n wereldstad.

Film

Binnenkort zou er een film over Marvin Gaye gemaakt worden. Tal van scenario's en regisseurs passeerden de revue. Het herkenbare veto van de erfgenamen (money, money) duikt ook hier op. Uiteindelijk zou Dr. Dre, een Amerikaanse rapper een belangrijk hiphop-producent, de regisseur worden. Oorspronkelijk zou ene Leonard Kravitz, beter bekend als Lenny, de hoofdrol spelen. De rockster kwam in 2012 incognito naar Het Witte Huis in Moere. Hij hield de hele tijd een kap over zijn hoofd. 's Avonds stond hij als headliner op TW Classic met zijn gat te schudden. In totaal verkocht hij meer dan 35 miljoen platen. Mooi dat zo'n figuur zich niet te beroerd voelt om naar de Moerdijk af te zakken. Of hij de hoofdrol zal spelen in de film is nog niet duidelijk.

Een beschermd dorpsgezicht, een geklasseerde villa, Marvin Gaye als bewoner, Lenny Kravitz als bezoeker en een kleine kolonie tuinkabouters met kap: dat zal ruimschoots volstaan om Moere als werelderfgoed bij de UNESCO te laten erkennen.

Geschreven door Dirk Ghys

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit nieuwsbericht gevonden. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store