Mijn Account

Herdenking Gevecht van Snaeskerke

UiT : Herdenking Gevecht van Snaeskerke

Op vrijdag 23 augustus zullen tijdens een plechtigheid aan de Kalsijdebrug (noordkant) in Snaaskerke de vijf Belgische gendarmen worden herdacht die daar tijdens de Groote Oorlog sneuvelden. Dat gebeurt aan de gedenkplaat die in 2015 werd onthuld.

Het was in de vroege ochtend van 25 augustus 1914 toen ter hoogte van de voornoemde brug een eskadron Duitse Kurassiers werd opgehouden. Ze waren op weg naar Oostende om na te gaan of de Engelsen nog geen troepen aan land hadden gebracht.

Onder bedreiging van de Duitsers werd de brug terug toegankelijk en eens over de brug brak het zogenaamde 'Gevecht van Snaeskerke' los. Gendarmen uit verschillende West Vlaamse brigades, versterkt door collega's uit Henegouwen, de zogenaamde 'Groupe Mons', gingen de confrontatie met de Duitsers aan. Tussen de brug en de wijk 'Kromme Elleboog' greep het gevecht plaats.

De Belgische gendarmen konden verhinderen dat de Duitse eenheid haar verkenning richting Oostende verderzette, maar de balans van de confrontatie was relatief zwaar. Bij de Gendarmerie vielen vijf slachtoffers te betreuren en aan Duitse zijde overleed één soldaat in het militair hospitaal van Oostende aan de gevolgen van zijn verwondingen.

De herdenkingsplechtigheid start om 10.30 uur met een tweetal toespraken. Na het dodenappel worden er bloemen neergelegd en een moment van bezinning gehouden. Trompetters te paard van de federale politie, figuranten in het oude uniform en vaandeldragers bewijzen de eer.

Voor meer informatie contacteer Roger Rondelez, voorzitter van Gestella vzw (0474 41 51 30 - roger.rondelez@skynet.be)

Reacties (2)

  • mauri
    mauri26 augustus 2019 09:42

    waarom wordt dit nieuws niet eerder gegeven of zo ja waar kun je dit dan zien ,jammer dat we dit lezen nadat het voorbij is<;

    • Nanou Ponette 26 augustus 2019 13:53

      Dag Mauri, dit nieuws werd 19 augustus online gezet. Misschien iets te laat naderhand gezien. We plaatsen dagelijkse nieuws online en alle activiteiten kun je ook in onze UiT kalender bekijken.

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store