Mijn Account

Gistel komt met een hernieuwd zwerfkattenbeleid

Gistel komt met een hernieuwd zwerfkattenbeleid

Gistel kiest voor een actievere inzet op een diervriendelijk zwerfkattenbeleid. Het afvangen en behandelen van zwerfkatten wordt doorgetrokken naar het volledige Gistelse grondgebied.

De doodgereden dieren die opgehaald of binnengebracht worden bij de werkliedenploeg worden bewaard in een frigo, dat geeft ofwel de eigenaar de kans het dier af te halen ofwel wordt het na één week afgehaald door het bedrijf Rendac.

Er is ook een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met het Blauw Kruis. Gistel werkt nauwer samen en draagt nu 30 cent per inwoner bij i.p.v. 25 cent.

"De opgehaalde zwerfkatten worden allereerst naar een schuthok gebracht waar zowel de politie als de Gistelse werkliedenploeg toegang tot hebben. Hierdoor kunnen we er 24 uur op 24 terecht met gevangen dieren.

Zwerfkatten die niet meer te socialiseren zijn, kunnen er niet terecht. De gevangen zwerfkatten worden daarna onderzocht door een Gistelse dierenarts.

Zieke katten laten we inslapen, niet mensenschuwe en gezonde katten en kittens worden naar het Blauw Kruis gebracht voor herplaatsing.

De dienstverlening van het Blauw Kruis van de Kust komt neer op de opvang van bij wet in beslag genomen dieren (hond, kat en tamme knaagdieren)."

vertelt schepen Wim Aernoudt

De schuwe dieren worden na sterilisatie/castratie en plaatsing van een chip opnieuw uit in Gistel uitgezet.

Dode dieren

Dode dieren die op openbaar domein aangetroffen worden - vaak het slachtoffer van een aanrijding - worden opgehaald door de gemeentelijke diensten.

De dieren worden in een frigo bewaard voor de eigenaars die hun huisdier wensen af te halen. Na één week worden ze ingevroren en later afgehaald door Rendac. Ook daarvoor sloot Gistel een contract af met erkend ophaler Rendac.

Het is het team van de Gistelse werkliedenploeg die de zwerfkatten afvangt en terugplaatst en de dode dieren publiceert.

We kunnen echter ook rekenen op een sterke en gemotiveerde ploeg vrijwilligers. Zonder deze vrijwillige inzet zou de versterking van het beleid niet mogelijk zijn.

Eigen Facebookpagina over zwerfkatjes

De vrijwilligers verenigden zich in een eigen werkgroep. Je kan ze bereiken voor vragen, meldingen, hulp, giften … via de Facebookpagina "Zwerfkatjes Gistel".

"We hopen tegen het einde van het jaar sterke resultaten te kunnen voorleggen. Het is belangrijk dat de zwerfkatten in Gistel actief worden opgevolgd en diervriendelijk worden behandeld.

De aangroei van het aantal dieren via voortplanting moeten we absoluut onder controle houden. En daar moet iedereen zijn steentje aan bijdragen,"

vindt schepen Wim Aernoudt.

Zwerfkatten kunnen gemeld worden op de milieudienst via milieudienst@gistel.be of 059 27 02 20.

Reacties (2)

  • Declercq Viviane
    Declercq Viviane 08 augustus 2019 16:20

    Super idee,eindelijk zal nu voor al die kittens in nood gezorgd worden en alle andere hulpbehoevende katten,volgende stap een koopwoede voor de honden... Grts een grote dierenvriend ??

  • Declercq Viviane
    Declercq Viviane 08 augustus 2019 16:23

    Correctie op mijn reactie ik bedoelde een loopweide

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store