Mijn Account

Gistel investeert in een Automatische Externe Defibrillator (AED)

Gistel investeert in een Automatische Externe Defibrillator (AED)

Gistel investeert in nieuwe AED’s voor het sport- en cultuurcentrum Zomerloos en voor de ontmoetingscentra in de deelgemeenten. Daarnaast ondersteunt Gistel financieel de aankoop van een AED in het Atlas Atheneum.

Een Automatische Externe Defibrillator, of AED, is een toestel dat gebruikt wordt tijdens de reanimatie om, indien nodig, met behulp van elektrische impulsen het hart terug op te starten.

"In 2012 werd de eerste AED in Gistel geplaatst in het sport- en cultuurcentrum Zomerloos, in 2016 volgde de Zonnewijzer. De AED in Zomerloos bevindt zich echter in de foyer en kan dus niet gebruikt worden buiten de openingsuren.

De huidige Philips HeartStart HS1 wordt nu vervangen door een Primedic PAD en verplaatst naar buiten, via een buitenkast. Zo kan de AED ook gebruikt worden door de BKO de Zonnebloem en de leiding van de jeugdbewegingen van het jeugddorp 'TorpHet .

Het bestuur besliste dat nu ook AED's geplaatst worden aan de buitenmuur van de ontmoetingscentra in Moere, Zevekote en Snaaskerke. De temperatuur in de buitenkast wordt constant op 5 graden gehouden en er is een auditief alarm ingebouwd."

vertelt burgemeester Gauthier Defreyne

Het AED-toestel van het Atlas Atheneum is eigendom van de school, maar stad Gistel ondersteunt het project via een financiële bijdrage van €350. De HARTstarter wordt ook buiten aan de school geplaatst zodat het toestel in geval van nood voor iedereen 24/7 beschikbaar is.

De realisatie van dit project is een initiatief van de vzw HeartSaver, onder het peterschap van cardioloog en hartritmespecialist prof. dr. Pedro Brugada.

Sinds december 2018 is vzw HeartSaver door de Koning Boudewijnstichting erkend als 'Goed Doel'-organisatie.

Reacties (2)

  • Raphaël Demaeght 17 juli 2019 21:47

    Zeer mooi initiatief, maar wie kan ermee werken dit toestel vraagt een zekere basiskennis van reanimatie en vooral koelbloedigheid in een stresssituatie. Wordt er ook een opleiding georganiseerd voor gebruik van het toestel. De handleiding lezen in een noodsituatie is niet evident.

  • Gauthier Defreyne
    Gauthier Defreyne17 juli 2019 23:21

    Er worden opleidingen van het rode kruis voorzien. Daarnaast geeft het toestel via spraak aan wat je moet doen. Het lezen van een handleiding is dus niet nodig.

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store