Mijn Account

Protest tegen de geplande sloop van villa Les Sophoras

Protest tegen de geplande sloop van villa Les Sophoras

Het stadsbestuur van Gistel diende vorige maand een sloopaanvraag in voor villa Les Sophoras (op de hoek van de Bruidstraat en de Ellestraat). Het domein van anderhalve hectare willen ze openstellen als park.

Heel wat inwoners van Gistel gaan echter niet akkoord met het slopen van de villa en dienden een gemeenschappelijk bezwaarschrift in.

Donderdagavond waren ze met een aanzienlijke groep, zowel buurtbewoners als voorstanders van het charmante gebouw, aanwezig in de gemeenteraad.

Erla Coucke slaagde erin om bijna 1000 mensen een online enquête voor het behoud van het gebouw te laten tekenen.

"Het gebouw is uniek in Gistel. Het biedt mogelijkheden om er samen met de bunkers een bijzonder park en ontmoetingsplaats van te maken. We blijven zoeken naar oplossingen om de restauratie van de charmante villa financieel mogelijk te maken zonder een financiële druk op de schouders van de Gistelnaars te leggen. Een neen hebben we, een ja kunnen we misschien nog bereiken."

vertelt Erla Coucke.

Volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Wim Aernoudt (N-VA) heeft het stadsbestuur niet de intentie om de plannen te wijzigen door dit protest.

"We hebben onderzocht of dit stadseigendom een bepaalde functie kan krijgen voor bijvoorbeeld stadsdiensten maar de ruimtes zijn te klein en er is geen nuttige invulling voor te bedenken."

vertelt schepen Wim Aernoudt

Kimberley Maenhoudt (Groen) van oppositie heeft er haar gedacht over.

"De plannen van de stad zijn vooraf niet afgetoetst bij de buurt, de kiss & ride zone aan de school komt de verkeersveiligheid niet ten goede en over de kostprijs is er onduidelijkheid. Tussen de een en twee miljoen euro, is een groot verschil."

vertelt gemeenteraadslid Kimberley Maenhoudt

Ook gemeenteraadslid Annie Cool (CD&V) is niet tevreden met de plannen en vraagt zich af welke studie er aan de beslissing is voorafgegaan en óf er wel een studie is geweest.

"Dit is halsoverkop en vlak na de verkiezingen beslist. Er werd niemand om advies gevraagd. Het gebouw is niet beschermd maar het is wel beeldbepalend."

vertelt gemeenteraadslid Annie Cool

De sloop is nog niet voor vandaag. Als het Gistels stadsbestuur het dossier doorstuurt naar de bestendige deputatie, heeft die 75 dagen tijd om een beslissing te nemen.

Tegen die beslissing is weer beroep mogelijk bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, wat kan oplopen tot meer dan een jaar.

Reacties (3)

 • Jacques Kerckenaere
  Jacques Kerckenaere 08 juli 2019 13:47

  Blijf toch niet hangen in het verleden, SLOPEN dat oud verwaarloos gebouw, Een mooi rust/wandel/loop en fitness park van maken en als er dan toch een gebouwdje moet komen plaats er dan een moderne en goed onderhouden openbare toiletten die voor iedereen kan van pas komen. Een modene kiosk voor open podium is ook altijd interessant.

 • eric algoedt
  eric algoedt11 juli 2019 08:45

  Toch de moeite om dit mooie gebouw te behouden, kleine ruimtes kunnen groot gemaakt worden, dat kan wel bij andere verbouwingen en dat hoeft helemaal geen miljoenen te kosten, waar zijn de prijsoffertes?

 • patrick dejonghe
  patrick dejonghe12 juli 2019 19:03

  Als een oud gebouw uit het verleden zomaar moet gesloopt worden, waarom hebben we dan überhaupt nog beschermde dorpsgezichten nodig? Smijt dan maar alles plat wat niet direct een nieuwe functie kan toegewezen worden???

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store