Mijn Account

Godelieveprocessie in Gistel me tal van randactiviteiten

UiT : Godelieveprocessie in Gistel met tal van randactiviteiten

Op zondag 7 juli om 16 uur trekt de Godelieveprocessie opnieuw door de straten van het centrum van Gistel.

Circa 1.000 figuranten in historische klederdracht beelden het leven van Godelieve uit: vanaf haar geboorte en haar jeugd over haar mislukte huwelijk met Bertolf tot haar marteldood in 1070.

Godelieve werd al snel heilig verklaard en als voorbeeld gesteld voor de komende eeuwen. Dit komt aan bod in het laatste gedeelte.

In de processie volgen zingende, dansende, musicerende en acterende groepen en sierlijke praalwagens elkaar op.

Het einde van de processie is voorzien omstreeks 18 uur. Dan is er de slotceremonie bij het binnendragen van het reliekschrijn in de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

De Godelieveprocessie, die kan bogen op een eeuwenoude traditie, werd in 2017 erkend als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Randactiviteiten tijdens de Godelieveprocessie

In het stadscentrum zijn er ook verschillende randactiviteiten. In de namiddag is er een middeleeuws kamp met demonstraties (o.a. vlaggenzwaaiers) en workshops in het stadspark.

Je kunt de kerk, die een fraaie Godelievebeuk bezit, bezoeken en ook de kerktoren wordt opengesteld.

Om 15 uur vertelt Mieke Felix in de kerk het Godelieveverhaal.

Na de processie is iedereen uitgenodigd op een groot volksfeest met muzikaal optreden door de folkgroep Ambrazar in het park tussen de kerk en de markt.

'Credo, de kraai. Een kras verhaal over Sint-Godelieve'

In de abdij Ten Putte kunt u tot 30 september elke namiddag gaan kijken naar de film 'Credo, de kraai. Een kras verhaal over Sint-Godelieve'.

Een jonge kraai vertelt het verhaal van zijn stamvader Christophe, die het leven van Godelieve meemaakte en ten slotte zijn naam veranderde in Credo.

De film wordt dagelijks vertoond om 15.30 en 16.15 uur (op zondag) en van 6 tot 30 juli om 14.30 en 16.15 uur.

Met het filmticket kunt u ook een bezoek brengen aan het Godelievemuseum, waar u op een aantrekkelijke wijze meer verneemt over Godelieve en de geschiedenis van de abdij Ten Putte.

In de namiddag zorgt ook een shuttlebus voor een gratis busverbinding tussen het administratief centrum en de abdij Ten Putte.

Reacties (2)

  • Raphaël Demaeght 27 juni 2019 17:47

    werden de omleidingen reeds gecommuniceerd naar de bewoners van de betreffende straten? vanaf wanneer mag er niet meer geparkeerd worden in de straten van de omleiding?

    • Nanou Ponette 01 juli 2019 09:54

      De organisatie zal nog een brief versturen naar de inwoners. Vanaf 14.00 tot 19.00 uur is de toegang verboden voor iedere bestuurder.

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store