Mijn Account

Hevige discussie over het fair-trade beleid in Gistel

Hevige discussie over het fair-trade beleid in Gistel

Gemeenteraadslid voor de CD&V Kathleen Bruneel, lid van de werkgroep Noord-Zuid en vrijwilligster bij de plaatselijke Oxfam Wereldwinkel heeft tijdens de voorbije zitting van de gemeenteraad enkele kritische vragen gesteld in verband met fairtrade.

De gemeenteraadszitting kon rekenen op de belangstelling van heel wat medewerkers en sympathisanten van de wereldwinkel die hun ongenoegen tijdens de raad niet onder stoelen of banken staken. Bij de vraag van Kathleen werd dan ook spontaan geapplaudisseerd.

Wat is nu het probleem? Waarom is de werkgroep Noord-Zuid en zijn de medewerkers van Oxfam Wereldwinkel misnoegd?

"Dankzij de inspanningen van het vorig bestuur, de werkgroep Noord-Zuid en de vele vrijwilligers draagt Gistel de titel van fairtradegemeente. Dat is iets om fier op te zijn.

Tijdens de vergadering van de werkgroep Noord-Zuid werd echter duidelijk dat er bij het bestuur en de schepen een misvatting bestaat over wat fairtrade inhoudt.

Eerlijke handel of fairtrade streeft naar rechtvaardig en duurzaam produceren en consumeren. Miljoenen mensen die in het Zuiden ons voedsel produceren, leven in armoede en werken in onaanvaardbare omstandigheden.

Maar ook bij ons hebben veel boeren het moeilijk. Ze krijgen geen eerlijke prijs voor hun producten terwijl de voedingsindustrie en de distributieketens wel mooie winsten realiseren.

Fairtrade is dus niet een 'OF OF'-verhaal maar wel een 'EN EN'-verhaal: rechtvaardig inkomen voor de producent hier (Noorden) én voor de producent in het Zuiden.

Vandaar de duidelijke oproep naar het Gistels stadsbestuur om de vele fairtrade vrijwilligers te ondersteunen door het invullen van de Fair-O-Meter."

vertelt CD&V gemeenteraadslid Kathleen Bruneel.

Met de Fair-O-Meter krijgt de stad een score voor zijn inzet voor eerlijke handel.

De schepen van Noord-Zuid, Dries Depoorter, heeft tijdens de vergadering van de werkgroep Noord-Zuid én tijdens de gemeenteraad duidelijk verklaard dat het bestuur de kaart trekt van de lokale handel.

"Zo willen we de consumptie van eigen teelten en producten promoten bij de Gistelnaar en de Gistelse horeca. Maar we zullen het takenpakket van onze milieuambtenaar, dat nu al goed vol zit, niet belasten met de organisatie van een nul-meting (Fair-O-Meter) inzake fair trade in onze gemeente.

De horeca beslist zelf om te werken met fair trade producten en/of deze aan te bieden. Een verplichting vanuit de overheid daartoe kan niet.

Maar als de gelegenheid zich voordoet, dan bieden we als overheid zowel de lokale handelaars als de wereldwinkel kansen. Zo werd de wereldwinkel onlangs uitgenodigd om deel te nemen aan een aanbesteding van wijn en cava",

zegt schepen Dries Depoorter.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit nieuwsbericht gevonden. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store