Mijn Account

Onenigheid in de Gistelse gemeenteraad over huishoudelijk reglement

Onenigheid in de Gistelse gemeenteraad over huishoudelijk reglement

Volgens CD&V en Groen is er weinig ruimte voor constructieve dialoog en debat in de Gistelse gemeenteraad. Open VLD ontkent dit met klem.

"Ieder gemeenteraadslid kon mits toestemming van de voorzitter, zijn of haar mening kwijt om deel te nemen aan de dialoog. Dit zowel bij de vooropgestelde agendapunten als tijdens de onvoorbereide variaronde.

Ik gaf elk oppositielid de ruimte om vragen te stellen en de discussie met verschillende raadsleden aan te gaan."

zegt de voormalig voorzitter van de gemeenteraad Jan Willems.

Bij het begin van de nieuwe legislatuur onderschreef CD&V het nieuwe huishoudelijk reglement niet, want daarin staat dat raadsleden drie dagen voor de raad hun vragen schriftelijk dienen door te geven.

Ook Groen kaart aan dat dit systeem te nauw wordt gehanteerd en dit de democratische werking van de raad in de weg staat.

Open VLD reageert hierop als volgt:

"Het nieuw huishoudelijk reglement van de gemeenteraad bepaalt enkel wat betreft de vragen na afhandeling van de agenda van de gemeenteraad dat deze vragen drie dagen voor de dag van de gemeenteraad moeten worden ingediend, hetzij tegen de zondagavond.

Bijgevolg kunnen de vragen met betrekking tot de agendapunten nog altijd zonder meer worden gesteld tijdens de zitting en moeten deze dus niet voorafgaandelijk worden gesteld.

Enkel de vragen over actuele thema’s moeten dus voorafgaandelijk en schriftelijk worden gesteld. Dit heeft twee doelen:

1. Op die manier kunnen de leden van het schepencollege een correct en uitgebreid antwoord voorbereiden, mede aan de hand van de info die opgevraagd wordt bij de administratie.
2. Op die manier krijgen de raadsleden van de oppositie onmiddellijk ter zitting een correct antwoord.

De raadsleden hebben daarenboven ook een volledige maand om hun vragen voor te bereiden tegen de datum waarop ze moeten worden ingediend. Zij komen hierdoor helemaal niet in tijdsnood zoals ze graag willen beweren.

De invoering van deze regelgeving moet dus vermijden dat, zoals in het verleden, loze en onvolledige antwoorden worden gegeven op vragen van oppositieraadsleden of dat gewoon geantwoord wordt dat de vraag zal onderzocht worden en op een volgende zitting zal beantwoord worden.

Wij zijn van oordeel dat geen enkel rechtgeaard raadslid ook maar iets tegen correcte info op de gemeenteraad kan hebben."

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit nieuwsbericht gevonden. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store