Mijn Account

Stad Gistel heeft een sloopaanvraag ingediend voor villa 'Les Sophoras'

Stad Gistel heeft een sloopaanvraag ingediend voor villa 'Les Sophoras'

Het huidige stadsbestuur wil villa 'Les Sophoras' slopen, het park ontsluiten en er in samenspraak met de inwoners een nieuw project ontwikkelen. Voor oppositiepartij CD&V is afbraak de allerlaatste optie.

Het domein van villa 'Les Sophoras' heeft een merkwaardige geschiedenis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bouwden Duitse troepen een grote betonnen bunker in de tuin. Na de oorlog kocht Van Wijnendaele het domein en hij bouwde bovenop de bunker het huidige kasteeltje 'Les Sophoras'.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog waren in het kasteel de regimentshoofdkwartieren van verschillende Duitse divisies gevestigd. Om veilig te kunnen schuilen in geval van bombardementen, bouwden Duitse troepen in de tuin een nieuwe bunker.

In 1974 kocht gynaecoloog dokter Ponette (de opa van Nanou van MijnGistel.be) het domein en ging er wonen met zijn groot gezin. Vele Gistelnaars hebben nog leuke herinneringen aan deze periode toen er feestjes werden gegeven in de tuin en in de bunker. Iedereen was er welkom.

In 1985 kocht vervolgens de familie Rosseel de villa met bijhorend park aan en vorig jaar kocht het Gistels stadsbestuur de site aan.

Volgens schepen Wim Aernoudt besliste het college van burgemeester en schepenen op 28 mei om een slopingsvergunning te verlenen voor villa 'Les Sophoras'.

"Wij willen ten volle inzetten op de realisatie van een openbaar park met wandel- en fietspad tussen de Bruidstraat en bibliotheek Ter Elst. Een park dat de Gistelnaar toelaat om midden in de stad ten volle te genieten van de natuur.

Deze realisatie wordt een speerpunt binnen deze legislatuur. Daarnaast onderzoeken we of we de verkeerssituatie aan het SIGO kunnen verbeteren door middel van een 'Kiss and Ride-strook'  aan de voorkant van het park.

Wij zijn van oordeel dat in dit concept geen plaats is voor de villa 'Les Sophoras' die midden in het park is gebouwd. De villa is opgedeeld in vele kleine kamers waardoor de stadsdiensten na renovatie er niet kunnen worden gehuisvest.

Bovendien is de villa veel van z’n authenticiteit verloren door verschillende verbouwingen door de jaren heen. Wij vrezen bovendien dat de kost voor de renovatie van een dergelijk complex gebouw niet haalbaar is.

We willen benadrukken dat de Gistelnaar en het verenigingsleven actief zullen betrokken worden bij de invulling van de nieuwe bestemming. De opstart hiervan is gepland na de zomer",

vertelt schepen Wim Aernoudt.

Wat denken jullie als Gistelnaar hierover?

Reacties (3)

 • Rebecca
  Rebecca07 juni 2019 16:15

  "We willen benadrukken dat de Gistelnaar en het verenigingsleven actief zullen betrokken worden bij de invulling van de nieuwe bestemming." ... Waarom dan de Gistelnaar niet betrekken bij een herbestemmingsonderzoek? En ze spreken alleen maar over de Villa, maar wat met de bunker uit WO1? Een renovatie niet haalbaar? Hoe dan? Zijn er al reeds onderzoeken gemaakt?

 • WESLEY
  WESLEY07 juni 2019 17:44

  Gistel, op weg om de prijs van lelijkste stadscentrum weg te kapen. Lelijke appartementen van projectontwikkelaars vervangen de oude huizen. Deze authentieke villa renoveren kost wat, klopt.Kijk eens naar de borstel fabriek éperon d'or wat daar werd bereikt. Kortzichtigheid is waar heel Vlaanderen mee kampt. Helaas een ziekte van deze tijd. Ik zou graag zien dat alle procedures rondom deze vergunning correct werden gevolgd. Want hier is de bouwheer ook de vergunningverlener. Dit dossier ruikt.

 • Annick Heuzel
  Annick Heuzel09 juni 2019 09:53

  Het zou ongelooflijk jammer zijn om dit historisch gebouw te slopen ! We hebben al weinig mooie oude architectonisch waardevolle gebouwen in Gistel, die ook nog toegankelijk zijn voor het grote publiek, de molenhoeve werd toch ook gerestaureerd en is toch ook succesvol?? Het heeft heel wat potentieel , denk maar aan mooie feestzalen voor trouws of communies of zo... ik denk dat een referendum aan de Gistelse bevolking hier wel op zijn plaats zou zijn !!

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store