Mijn Account

Geur- en geluidshinder veroorzaakt door stedelijke werkplaats wordt aangepakt

Geur- en geluidshinder veroorzaakt door stedelijke werkplaats wordt aangepakt

Zo’n acht jaar geleden verhuisde het vorige stadsbestuur de technische dienst en stedelijke werkplaats van de Tempelierstraat naar de site van nutsmaatschappij Infrax in de Camiel Adriaensstraat.

"Maar al vanaf de eerste dag dat ik burgemeester ben, kreeg ik mails en telefoontjes van buurtbewoners met verschillende klachten. Eigenlijk is het een historische blunder om onze diensten te verhuizen van de ene woonwijk naar de andere.

De vorige bestuursploeg had de technische dienst en werkplaats beter ondergebracht in industriezone Konijnenbos, waar ze zonder belemmeringen konden werken. De site nu verkopen en vervolgens opnieuw verhuizen, is nu absoluut niet aan de orde.

Niet alleen is dit financieel een moeilijk verhaal, maar de elektriciteitsmaatschappij moet ook nog toegang krijgen tot een mast en een pand in eigendom.

We namen de klachten van de bewoners ernstig en gingen samen op zoek naar oplossingen",

vertelt burgemeester Gauthier Defreyne.

De koe werd onmiddellijk bij de horens gevat. De burgemeester en bevoegd schepen Geert Deschacht nodigden een twintigtal omwonenden uit voor een rondleiding op de site.

Volgende klachten kwamen naar boven : lawaaihinder door het reinigen van de veegmachine en van draaiende motoren van andere machines, geurhinder van containers, de hoge snelheid waarmee voertuigen de site oprijden. Daar past het stadsbestuur nu een mouw aan.

De veegmachine wordt na de dagtaak gekuist met de laadbak in de richting van de poorten en niet meer in de richting van de huizen. Het kuisen van de turbine wordt beperkt tot tien minuten in plaats van een uur. De motor van de veegmachine, en andere machines, worden zoveel als mogelijk uitgezet. Het stationair laten draaien van de machines is niet nodig.

Op het terrein wordt met een aangepaste snelheid gereden, tot 10 kilometer per uur. Rolcontainers worden verder van de huizen weg verschoven. Dode dieren, die door de diensten worden opgehaald, worden voortaan niet meer naar de site gebracht om geurhinder te vermijden.

En er is een verantwoordelijke aangesteld die meteen doorgeeft wanneer een container vol zit. Het oppikken van containers moet zo georganiseerd worden dat er op zaterdagen geen ophaling meer moet gebeuren. De afvoer van groenafval zal eveneens zo min mogelijk op zaterdag gebeuren.

Tot slot onderzoeken we de financiële haalbaarheid van geluidsschermen rond de site. Kijk, we willen als goeie buren overeenkomen en samen aan een oplossing werken. We doen het nodige om de omwonenden zo goed mogelijk te ontlasten",

vertelt schepen Geert Deschacht.

Reacties (2)

  • Stefaan
    Stefaan 10 mei 2019 12:53

    We hopen op verbetering en zijn er bijna zeker van dit met beetje goede wil moet lukken.

  • Patrick Dejonghe
    Patrick Dejonghe20 mei 2019 19:17

    Waarom werd de inrit eigenlijk voorzien in de wijk zelf, terwijl dat minstens even goed via de Nieuwpoortsesteenweg kon? Dat zou al minstens beter geweest zijn dan midden een residentiële wijk.

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store