Mijn Account

Bewoners van Steebakkerswijk zijn de jachtactiviteiten beu

Bewoners van Steenbakkerswijk zijn de jachtactiviteiten beu

(Op vraag van de Steenbakkerswijk plaatsen we dit artikel van HLN geschreven door Timmy Van Assche)

De bewoners van de wijk trekken aan de alarmbel. Nu en dan wordt er gejaagd op een privéterrein dat ingekleurd is als jachtgebied en vlak naast de woonwijk ligt. De bewoners vragen actie.

"Onze achterbuur jaagt erop los in zijn privébos. Maar de hagel vliegt ons letterlijk om de oren. Wanneer hij begint te schieten, vluchten we naar binnen. De barbecue aansteken, het gras afrijden of ontspannen in de tuin? 

We hebben de hagel al horen afketsen op wagens. Zo kan je toch geen kinderen laten buitenspelen? Je kan hier niet zorgeloos je kind laten spelen of je huisdier uitlaten.

In totaal pleegden we al een tiental telefoontjes naar de politie en werd ook melding gemaakt bij het stadsbestuur. Maar er verandert niks. Moet er eerst een ongeluk gebeuren vooraleer actie wordt ondernomen?",

vertellen de bewoners Johnny Vercamer, Sylvie Geerts, Gino Declerck en Evelien Sibiet, Daisy en Erwin Andries.

Gerard Ameel, jager en eigenaar van het gebied, weerlegt de klachten.

"Ik ben al meer dan veertig jaar in het bezit van een jachtvergunning en jaag hier al meer dan 25 jaar. Er hebben zich hier nog nooit – ik benadruk, nóóit – problemen voorgedaan. De bewoners hebben al enkele keren de politie op me afgestuurd, maar die heeft op geen enkel moment een inbreuk kunnen vaststellen.

Natuurlijk schiet ik niet in de richting van huizen, mensen of auto’s. Ik ben toch niet gek? Natuurlijk weet ik wat kan en niet kan.

Ook jagers die hier bezoek zijn kennen de regels. Ja, hier wordt soms op eksters, duiven, spreeuwen of konijnen gejaagd in het kader van verdelging. Wij dragen net zorg voor de natuur, hé. Kijk, de klachten zijn te zot voor woorden. Ik vermoed dat enkelingen de hele buurt opstoken. Als ze me blijven viseren, neem ik een advocaat onder de arm.",

vertelt Gerard Ameel.

Ameel kreeg intussen wel een waarschuwingsbrief van de stad.

Tweeledig probleem

Wim Aernoudt spreekt over een tweeledig probleem.

"In het aanpalende bos en weidegebied mag gejaagd worden. De stad kreeg al vaker melding van ongerustheid van de bewoners. In de regelgeving rond jacht is duidelijk opgenomen dat er in de buurt van woningen bijzonder voorzorgen gelden. We mogen van de jagers verwachten dat ze die kennen en steeds in acht nemen.

Maar het probleem is tweeledig. De Steenbakkerswijk was voor de verkaveling een weide die jachtgebied was. Ontwikkelaars WVI en WoonWel lieten na om de wijk te schrappen als jachtgebied. Alleen eigenaars zelf kunnen hun eigendom als jachtgebied laten schrappen. Wij hebben dat aan de betrokkenen laten weten. Ik heb ook aan Woonwel gevraagd om als eigenaar van de sociale huurwoningen die schrapping aan te vragen. Ik kreeg melding van Woonwel dat dit al in orde is gebracht. Maar alleen de jager zelf kan zijn eigen privéterrein laten schrappen als jachtgebied.

Ik zou als stad zeer graag initiatief nemen om het in één beweging te regelen, maar dat blijkt juridisch niet mogelijk. In de toekomst wil ik er op toezien dat in dergelijke gevallen de schrapping als jachtgebied meteen bij verkaveling geregeld wordt."

zegt milieuschepen Wim Aernoudt.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit nieuwsbericht gevonden. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store