Mijn Account

De 19de editie van Erfgoeddag onder het motto 'Hoe maakt u het?'

UiT : De 19de editie van Erfgoeddag onder het motto 'Hoe maakt u het?'

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag op zondag 28 april volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen.

Hoe maakt u het? Maar ook: hoe maakt het je? En hoe geven we dat dan door? Voeg aan die vragen nog het suggestieve woordje 'beter' toe, en je hebt het thema en de uitdaging van Erfgoeddag 2019 helemaal beet: over vakmanschap, ambachtelijkheid en vakmensen dus. En niet te vergeten ook cultureel erfgoed.

In Gistel gaat deze dag door in het documentatiecentrum Gestella op de Oostmolensite. Hier zal de Moerse Sabine Van Eynde de Tiffany techniek demonstreren en zal de Eernegemse Eric Vandenhulle een demonstratie geven over ambachtelijk houtbewerking.

Tiffany

Sabine is sedert een vijftal jaar bezig met de Tiffany techniek, ook wel koperfolie techniek genoemd. Stukjes glas worden met de hand op maat gesneden volgens ontwerp, geslepen, gewassen en daarna gedroogd. Omwikkeld met koperfolie en na het goed aandrukken van de koperfolie worden de stukken gesoldeerd.

In tegenstelling tot glas-in-lood kan met de Tiffany techniek ook driedimensionaal gewerkt worden. Ze zal enkele werkjes meebrengen alsook wat juwelen in emaille techniek. (Bekijk haar website hier)

Houtbewerking

Eric Vandenhulle is van opleiding interieurarchitect en nu ook in bijberoep creatieve, ambachtelijke meubelmaker. Wat hij ontwerpt, voert hij ook zelf uit.

Eric werkt met massief hout en multiplex. De massieve houtsoorten zijn ook steeds Europees; es, eik, populier, beuk, perelaar, notelaar, kers en olm.

De realisaties zijn ofwel op vraag van de klant ofwel eigen ideeen. Dit gaat van eettafels, banken, salontafels en kastjes tot broodplankjes, snijplanken, schaaltjes en kapstokken. Op de Erfgoeddag zal hij kapstokken maken en misschien ook plankjes. (Bekijk zijn Facebook pagina hier)

Vanaf 13u30 kunt u terecht in het het documentatiecentrum Gestella op de Oostmolensite voor deze demonstraties.

Molendag in Vlaanderen

Op 28 april is het ook Vlaamse Molendag. Vanaf 10u tot 18u kunt u de Oostmolen bezoeken in Gistel.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit nieuwsbericht gevonden. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store