Mijn Account

Jongeren plassen tegen auto's van de geburen bij de Shibam

Jongeren plassen tegen auto's van de geburen bij de Shibam

Volgens buurvrouw Sylvia Opstaele is het nachtlawaai sinds begin dit jaar ernstig toegenomen en wordt de situatie stilaan onhoudbaar.

"Wij hebben een kindje van 16 maanden. Elena kan ’s nachts amper slapen door het lawaai. Ook wij raken moeilijk in slaap. Lukt het dan toch, moeten we al snel weer opstaan voor ons kindje. Dit wensen we geen enkele ouder toe.

Het nachtlawaai is toegenomen zowel door de luide muziek als door de klanten die buiten staan te roepen tijdens het roken. Als we de nieuwe, jonge voorzitter een berichtje sturen, haalt dat amper iets uit. Is het kwade wil? Nee, we hebben het gevoel dat hij zijn jeugdhuis niet onder controle heeft",

vertelt Sylvia.

Zaterdag kort na middernacht belde ze de politie. De politie vroeg de jongeren om het volume stiller te zetten en niet te roepen op straat.

"Later, rond 5 uur, stond mijn man op om iets te drinken. Hij zag hoe iemand tegen onze auto aan het plassen was en de wagen met bier overgoot. Ons op die manier te pakken nemen omdat wij willen slapen, is een echte schande. We hebben opnieuw de politie gebeld. Dit kan niet langer",

vertelt Sylvia.

De dader echter was uit schrik voor de politie naar huis vertrokken.

Ook met de andere buren loopt de relatie met het jeugdhuis volledig spaak. Patrouilles van zone Kouter zijn afgelopen weekend verschillende keren richting het jeugdhuis gereden om tussenbeide te komen.

"Ik denk dat we slachtoffer zijn geworden van ons succes. De nieuwe generatie jongeren vindt sinds enkele maanden opnieuw de weg naar ons jeugdhuis. Een jaar geleden zat hier vijf man, afgelopen zaterdag kwam er vijftig man. Dat brengt extra lawaai met zich mee.

Om naar de toiletten te gaan, moeten klanten over de koer lopen. Daar blijven er veel hangen om te roken en te praten. Hun gesprekken weergalmen onder de koepel en dat is inderdaad een probleem. Ik begrijp die mensen met hun kindje zeker, maar ik denk dat we een infrastructuurprobleem hebben.

Onze muziek gaat bovendien niet luider dan 85 db, maar het blijft door de lage tonen jammer genoeg hoorbaar buiten.

Het incident met de wagen betreuren we ten zeerste. Dat was een klant en we weten zelfs niet goed wie. We willen ons daarvoor excuseren. Toch vragen we een beetje begrip. De klagende buren wonen hier nog geen jaar. Dat is zoals naast een luchthaven gaan wonen en tot het besef komen dat er vliegtuigen overvliegen.",

vertelt de 18-jarige Kris Soete die sinds begin dit jaar voorzitter is van Jeugdhuis Shibam.

Het probleem is inmiddels bekend bij burgemeester Gauthier Defreyne.

"Er moeten goede afspraken gemaakt worden. We kunnen het jeugdhuis niet verplaatsen, maar wel aan de infrastructuur werken. De zone waar jongeren buiten staan, moet misschien naar de achterkant verhuizen. We zullen in elk geval tot een oplossing proberen te komen",

vertelt aldus de burgemeester.

(Gebaseerd op een artikel van Bart Boterman, journalist bij HLN)

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit nieuwsbericht gevonden. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store