Mijn Account

Erkenning van storm ramp op 9 en 10 maart wordt opgestart

Stad : Erkenning van stormramp op 9 en 10 maart wordt opgestart

In het weekend van 9 en 10 maart raasde een storm over Vlaanderen die heel wat schade aanrichtte. Ook Gistel werd getroffen door hevige rukwinden.

De Vlaamse regering heeft de erkenning van een algemene ramp opgestart.

De tussenkomst van de Vlaamse overheid via het Rampenfonds is voorbehouden – indien de storm erkend zal worden - voor goederen die niet kunnen verzekerd worden in het kader van een brandpolis 'eenvoudige risico's'.

Goederen die al verzekerd zijn binnen de gewone brandverzekering komen dus nooit in aanmerking voor een vergoeding van het Rampenfonds. De brandpolis en verzekeraar blijven het eerste aanspreekpunt.

De stad heeft 60 dagen de tijd om een globaal schadedossier bij het Vlaams Rampenfonds in te dienen. Vervolgens beoordeelt het Vlaams Rampenfonds de ingediende dossiers van alle gemeenten samen in combinatie met een aantal, vooraf vastgelegde, wetenschappelijke criteria (o.a. metingen door het KMI, enz.).

Op basis van de beoordeling door het Vlaams Rampenfonds kan de Vlaamse Regering overwegen de rukwinden te erkennen als algemene ramp.

Het is pas na de officiële erkenning als algemene ramp dat er individuele schadedossiers aan het rampenfonds kunnen en moeten overgemaakt worden om van enige tussenkomst te kunnen genieten. Zover zijn we echter nog niet.

Getroffenen doen er op dit moment goed aan om volgend initiatief te nemen:

Neem contact op met de verzekeraar. Indien de verzekering de schade niet dekt, vraag een attest van niet-tussenkomst. Dit attest kan gevoegd worden bij een eventuele latere aanvraag voor een tussenkomst van het Rampenfonds.

Verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal om achteraf de schade aan te tonen (foto’s, interventieverslagen van de brandweer en politie, facturen herstelling …). Er moet uiteraard niet gewacht worden met het uitvoeren van de noodzakelijke herstellingen.

Schadedossiers (met de nodige bijlagen) kunnen ingediend worden ten laatste tegen 1 mei bij het stadsbestuur via mail naar burgerzaken@gistel.be.

Indien u graag nog meer informatie wil over de procedure tot erkenning als algemene ramp, dan kunt u dit nalezen op de website van het Vlaams Rampenfonds: http://overheid.vlaanderen.be/rampenfonds

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit nieuwsbericht gevonden. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store