Mijn Account

test

Ex-burgemeester Bart Halewyck wordt uitgeroepen tot patroonheilige

31 jaar geleden zette de zaak Bistel ons land op z’n kop. Er was ingebroken in de computer van premier Martens. Er volgde een ware klopjacht op de hacker: Bart Halewyck.

De beschuldiging luidde diefstal van elektriciteit en schenden van een kunstwerk. Want niemand wist wat kraken was, laat staan dat er een wet op was.

De zaak-Bistel uit 1988 is de eerste Belgische rechtszaak die betrekking had op een inbraak in een computersysteem. 'Bistel' is de afkorting van 'Belgian Information System By Telephone', een elektronisch informatiesysteem van de Belgische overheid.

Twee jongeren, Bart Halewyck, een oud-medewerker van het kabinet van de eerste minister, en zijn vriend Luc Panckoucke, journalist van het dagblad De Standaard, gebruikten wachtwoorden om in het systeem in te breken en zichzelf toegang te verlenen tot gevoelige informatie van de overheid.

Deze rechtszaak toonde aan dat er een dringende noodzaak was voor het opstellen van een aangepaste wetgeving rond de beveiliging van computersystemen.

Steven Van Herreweghe vindt het onterecht dat Halewyck als een grote crimineel is neergezet. "Met zijn actie toonde hij toch gewoon aan dat men dringend moest investeren in cyberveiligheid?".

Onze vorige burgemeester Bart Halewyck werd dan ook gisteren in de talkshow 'Van algemeen nut' op Eén van Steven Van Herreweghe op ludieke wijze uitgeroepen tot patroonheilige van de Belgische ethische hackers.

Een ethisch hacker is een computerspecialist die beveiligingssystemen en netwerken test op een positieve manier. Zijn doel is om door middel van hacken fouten en veiligheidslekken op te sporen in de systemen en netwerken om deze daarna te melden aan de bedrijven of instanties waarmee ze samenwerken. Ze willen helpen in de strijd tegen cybercriminaliteit. Het zijn de 'good guys' van het internet.

Het fragment met Bart Halewyck kun je hier bekijken.

Reacties (1)

  • Kika Rodriguez
    Kika Rodriguez03 oktober 2020 09:32

    Zalig fragment !

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store