Mijn Account

CD&V-reddingsboei voor zwembad in Gistel

CD&V-reddingsboei voor zwembad in Gistel

CD&V-Gistel wil dat het huidig zwembad langer open blijft en dat er werk gemaakt wordt van de bouw van een nieuw zwembad

Wij worden massaal aangesproken door ouders met jonge kinderen, scholen, verenigingen en gebruikers. Gistelnaars verliezen vanaf volgend jaar de mogelijkheid om dichtbij te zwemmen en aan watersport te doen. Daarom komt CD&V met een reddingsboei voor het zwembad en voor de vele gebruikers.

In 2018 hebben we (met sp.a en NVA in de meerderheid) nog 430.000 euro geïnvesteerd in het zwembad. Dit gebruikten we voor het verminderen van het energieverbruik, voor de opfrissing van de zwembadhal en de kleedkamers, voor het plaatsen van een uitschuifbare trap zodat ouderen gemakkelijker in- en uit het zwembad stappen en voor de vervanging van defecte technieken zoals de dure zandfilter.

Bij de werken kwam aan het licht dat ook het dak rottingsschade vertoonde. Een studie door een architect en ingenieurs toonde aan dat na grondige renovatie het zwembad nog 7 tot 10 jaar in het huidige gebouw kon blijven.

Meteen voldoende tijd dus om de bouw van een nieuw zwembad voor te voorbereiden en uit te voeren, via intergemeentelijke samenwerking of met andere partners. Het huidig bestuur van Open VLD, sp.a (Vooruit) en N-VA deelde vorige week na de gemeenteraad mee dat zij beslist hebben om het zwembad te sluiten en dat er naast de verhuis van de muziekschool uit het 'oud stadhuis' nog een cultuur- en vrije tijdszaal bijkomt.

Beslissing zonder enige inspraak. Dit is onverantwoord.

Zwembad wordt dagelijks gebruikt

Het stadsbestuur zegt zelf dat het huidige zwembad nog zeker 5 jaar kan gebruikt worden. Waarom moet het 'nu' reeds sluiten?
Het zwembad wordt dagelijks gebruikt. Vorig jaar waren er 19.000 vrije zwembeurten waarvan meer dan de helft door Gistelnaars.

Méér dan 2000 leerlingen komen het ganse schooljaar met hun klas zwemmen. De Zwemschool en andere verenigingen hebben er een bloeiende werking. De huidige cultuurzalen daarentegen worden nu meerdere dagen per week niet gebruikt.

De echte reden is plaatsgebrek in het stadhuis. Als de politie naar het 'oud stadhuis' verhuist, dan komt die plaats vrij voor de eigen stadsdiensten.

Geld in het water smijten

Dit is "geld in het water smijten" door slechts 2,5 jaar na de renovatie hiervoor je zwembad op te offeren. Dat dit jaarlijks geld kost klopt. Wij hopen alvast dat ze dan ook de voetbalterreinen, sporthal, cultuurcentra, kinderopvang of gemeenteschool niet van de hand doen? Al deze diensten aan de Gistelnaar kosten ook geld.

CD&V wil dat met een goed onderbouwd dossier harder ingezet wordt op samenwerking met de buurgemeenten en op subsidies bij Sport Vlaanderen, dit kan tot 1,25 miljoen euro bedragen. De bouwkost voor een nieuw zwembad wordt afbetaald over 33 jaar, wat zonder subsidies neerkomt op ongeveer 175.000 euro per jaar en de huidige onderhoudskosten dalen dan.

Volledig uitwijken naar andere zwembaden is onmogelijk, deze hebben geen ruimte om alle huidige zwembeurten op te vangen.

Het huidig college van burgemeester en schepenen liet geen advies of inspraak toe, kinderen en ouders, alle gebruikers, verenigingen, schooldirecties en sportleerkrachten, de sportraad en de gemeenteraad worden voor een voldongen beslissing geplaatst.

CD&V-Gistel kan dit niet aanvaarden en roept de burgemeester en schepenen op om deze eenzijdige beslissing tot sluiten van het zwembad te herzien.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit nieuwsbericht gevonden. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store