Mijn Account

Het Gistels zwembad sluit in 2021

Het Gistels zwembad sluit in 2021

Het stadsbestuur nam de moeilijke maar weloverwogen beslissing om het zwembad te sluiten op 30 juni 2021 en maakt hiervoor plaats voor andere vrijetijdsbehoeften. Een aantal elementen hebben geleid tot deze beslissing.

De zoektocht naar een kleine, volwaardige gemeenschapszaal, de noodzaak tot een nieuwe locatie voor jeugdhuis UZUZ, het plaatsgebrek in het administratief centrum en de vraag naar een grotere foyer, keuken en materiaalberging in evenementenhal Zomerloos.

Het zwembad (en bijhorende cafetaria Swimmingpool) zal ruimte maken voor een nieuwe gemeenschapszaal, vergaderruimten voor verenigingen en het Conservatorium aan Zee (school voor muziek & woord).

Ook het jeugdhuis UZUZ vindt er hun nieuwe, vaste stek. Door deze reorganisatie komt het oud stadhuis vrij (Hoogstraat) en zo zal de wijkpolitie er centraal in de stad zijn intrek kunnen nemen. De verhuis van de wijkpolitie zorgt er dan weer voor dat er ruimte vrijkomt in het administratief centrum.

Dit zal leiden tot een betere schikking en bereikbaarheid van onze administratie voor de Gistelnaar. Zwembad is jaarlijkse verliespost Het zwembad van Gistel werd gebouwd begin jaren ’70 en is bijna 50 jaar oud.

Verschillende renovaties en instandhoudingswerken zijn in het verleden uitgevoerd. Farys, die sinds 2012 het zwembad beheert, heeft al voor € 500.000 investeringen en herstellingen uitgevoerd waaronder onlangs een grondige vernieuwing van het dak.

Maar ook de exploitatie van een eigen zwembad is een dure aangelegenheid. We draaien nu al op een jaarlijks exploitatietekort van € 360.000. Geld dat vooral naar personeels- en onderhoudskosten gaat.

"De gemakkelijke oplossing als bestuurder is je ogen sluiten en jaarlijks het verlies bijpassen. Maar dat getuigt absoluut niet van behoorlijk bestuur. Geconfronteerd met enerzijds de slechte staat van ons zwembad en het daardoor jaarlijks oplopend exploitatietekort en anderzijds de vaststelling dat een nieuw zwembad financieel niet haalbaar is noch voor Gistel, noch in intergemeentelijk verband, laat ons geen keuze.

Deze beslissing zorgt er wel voor dat ons bestuur meer ruimte krijgt om te investeren in de toekomst van onze stad",

zegt burgemeester Gauthier Defreyne

De laatste jaren was ons zwembad regelmatig voor langere periodes gesloten wegens herstellingen, renovaties en onderhoud.

Volgens Farys zijn er op korte termijn nog problemen te verwachten met versleten afvoer- en aanvoerbuizen, de door betonrot aangetaste kolommen in de kelder, de metalen steunkolommen en de branders van de 22 jaar oude centrale verwarming.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit nieuwsbericht gevonden. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store