Mijn Account

‘Gistelbus’ moet deelgemeenten met kern verbinden

‘Gistelbus’ moet deelgemeenten met kern verbinden

De kernen Moere, Snaaskerke en Zevekote krijgen een specifiek aanbod met een vaste buslijn die de verbinding met de kern Gistel verzorgt.

Toen burgemeester Defreyne werd aangesteld als voorzitter van de vervoerregio Oostende beloofde hij werk te maken van een betere busverbinding voor deelgemeenten Moere en Zevekote.

Met de komst van de 'Gistelbus' eind 2021 lijkt hij te slagen in zijn opzet. De Gistelbus zal een antwoord bieden op de vervoersvragen binnen de niet-ontsloten kernen van stad Gistel. Deze verbinding zal voorzien worden in de vorm van een vaste bediening: zes keer per dag, op alle weekdagen.

De ritten worden uitgevoerd met een minibus en zijn voornamelijk gericht op het vervoer van inwoners en scholieren binnen de gemeente of naar het knooppunt in Gistel centrum. Van hieruit kan de verplaatsing verder gezet worden richting Oostende, Westkerke, Oudenburg, Ichtegem, Brugge en Torhout. In een latere fase zal de dienstregeling concreet worden gemaakt in functie van de te garanderen aansluitingen.

De bus voor Gistel en zijn deelgemeenten kost de vervoerregio zo’n € 113.000 per jaar en zal in een lus rijden via Moere (Provincieweg), Torhoutsesteenweg, Nieuwpoortsesteenweg, Gistel stadhuis, Vaartstraat, Snaaskerke, Oostendsebaan, Zevekotestraat, Baan op Zande, Moere.

Goedkeuring vervoerplan

De vervoerregio Oostende – waartoe Gistel behoort - heeft het nieuwe vervoerplan voor de regio op 17 juli voorlopig goedgekeurd. De komende weken wordt het plan voorgesteld aan de gemeenteraden, waarna de vervoerregioraad dit definitief kan vaststellen. De invoering van het nieuwe vervoerplan is voorzien voor eind december 2021.

Naast de Gistelbus zijn ook heel wat andere verbeteringen op komst

In het kernnet vormen de buslijnen 50 (Oostende – Gistel - Koekelare) en 51 (Oostende – Gistel – Ichtegem - Torhout) een bundel op halfuurfrequentie over Westkerke en Gistel van en naar Oostende. De optie bestaat om deze as te laten verknopen in Westkerke.

Op deze manier worden verschillende nieuwe relaties mogelijk gemaakt zoals Gistel – Brugge en Gistel – Oudenburg.
Via het aanvullend net wordt ook in de vervoerregio Brugge een nieuwe buslijn voorzien via Brugge – Jabbeke – Oudenburg – Snaaskerke – Oostende.

Mobipunten

Het nieuw vervoerplan zal ook mobipunten invoeren. Een mobipunt is een herkenbare plek met een divers aanbod aan vervoersmogelijkheden. In Gistel zal zo’n mobipunt worden gecreëerd waar deelfietsen en/of -wagens worden aangeboden.

Moere werd eveneens geselecteerd als mobipunt om aan te kunnen sluiten op het flexvervoer van naburige vervoerregio Westhoek met onder andere Koekelare.

Reacties (2)

  • Albert
    Albert 25 juli 2020 09:06

    Het is prachtig wat onze burgemeester heeft verwezenlijkt, dank u wel daarvoor, met vriendelijke groeten Vanraes Albert..

  • Franky
    Franky 27 juli 2020 19:59

    Zeer mooi initiatief van onze burgemeester

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store