Mijn Account

Conformiteitsattest  weegt door in nieuw Vlaams huurdecreet

Conformiteitsattest weegt door in nieuw Vlaams huurdecreet

Op 1 januari trad het nieuw Vlaams woninghuurdecreet in werking. Er veranderden een aantal belangrijke elementen in de huurwetgeving.

Het nieuw decreet houdt in dat een huurwoning moet voldoen aan een aantal wettelijke vereisten i.v.m. veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid van de Vlaamse Wooncode. Als dat zo is, krijgt de verhuurder een conformiteitsattest.

Let wel: de nieuwe regelgeving is enkel van toepassing op huurcontracten afgesloten vanaf 1 januari. Voor alle andere huurcontracten blijft de oude regelgeving van toepassing.

Een woning die niet beantwoordt aan de elementaire vereisten, mag niet worden verhuurd. Als u het pand toch verhuurt, kan de huurder aan de rechter de nietigheid van de huurovereenkomst aanvragen. Als de rechter de huurovereenkomst nietig verklaart, moet de huurder de woning verlaten.

Als verhuurder zal u alle betaalde huurgelden moeten teruggeven. U kunt aan de rechter wel een bezettingsvergoeding vragen.

Wilt u een conformiteitsattest aanvragen voor uw woning? Neem dan contact op met Woonpunt. Woonpunt is een intergemeentelijke samenwerking (IGS) tussen stad Gistel, gemeente Ichtegem en stad Oudenburg met de steun van De Vlaamse overheid.

Het 'woonloket' is open op dinsdagmorgen (8.30 tot 12 uur) in het administratief centrum.

De website kunt u hier bezoeken.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit nieuwsbericht gevonden. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store