Mijn Account

De honing uit Snaaskerke is uitgeroepen tot Vlaams streekproduct

De honing uit Snaaskerke is uitgeroepen tot Vlaams streekproduct

De honing van Daniël De Rycker en Martine Van Litsenburgh uit Snaaskerke werd officieel uitgeroepen tot Vlaams streekproduct. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) roemt de honing omwille van de opvallende smaak.

"Wij doen niet aan monocultuur. Er staan bijenkasten van ons in Roksem, Vladslo, Koekelare en Kortemark en soms in de duinen bij Raversijde. Sommige kasten staan in bossen in samenspraak met het Agentschap Natuur en Bos  en andere dan weer bij particulieren en landbouwers. Wij wonen in het centrum van Snaaskerke en in zo’n dichtbevolkte omgeving is het niet evident om bijenkasten te houden. Toch heb ik er regelmatig enkele staan. Doordat de bijen in verschillende velden en op allerlei bloemen vertoeven, heeft ook de honing verschillende smaken en vitaminen. Daar houden we van. We laten de natuur haar werk doen",

zegt Daniël.

En zeggen dat Daniël nog maar 6 jaar actief is als imker!

"Ik zocht naar een activiteit voor wanneer ik met pensioen zou gaan. Acht jaar geleden volgde ik een imkercursus in Poperinge. En zes jaar geleden ben ik als imker begonnen. Ik ben intussen ook secretaris van de Kustbie, de regionale imkersbond. We begonnen zelf cursussen te organiseren en in 2016 volgde ook mijn vrouw Martine les. Nu zijn zelfs mijn zoon Maarten en zijn vriendin Jessica cursisten. De opvolging is dus al verzekerd.

Voor een potje honing van 500 gram betaal je een correcte prijs van 6 euro. Dat is ook de richtprijs die de imkerverenigingen voorschrijven. Als je ergens een pot honing van 500 gram ziet staan voor amper 1 euro, dan weet je dat er iets niet klopt. We moeten ons bewust zijn van zogenaamde 'sjoemelhoning'.

In China bijvoorbeeld komt synthetisch stuifmeel uit een zakje en wordt het manueel op de bloesems aangebracht. Eigenlijk is dit eindproduct niet meer dan pure suiker. Dit heeft niets meer met het ambacht zelf te maken",

vertelt onze fiere bijenliefhebber.

De honing van Daniël en Martine wordt op de markt gebracht onder de naam 'BIJ De Honingmaker' in de Vrijheidsstraat.

Voor meer info kunt u altijd bellen naar 059 27 84 75 of mailen naar danny.de.imker@gmail.com

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit nieuwsbericht gevonden. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store