Mijn Account

Vanaf februari een nieuw model voor het voorlopig rijbewijs

Vanaf februari een nieuw model voor het voorlopig rijbewijs

Voorlopig rijbewijs vervallen? Vanaf februari 2019 meteen een nieuw na 6 uur rijles.

De 3 jaar wachttijd geldt niet meer. Wie na verval van zijn/haar voorlopig rijbewijs meteen een nieuw wil aanvragen, moet wel aan een bijkomende voorwaarde voldoen. Aanvragen kan pas nadat u 6 uur rijles heeft gevolgd in een rijschool én u dit kan bewijzen via een getuigschrift.

12 maanden geldig

Maar daar stopt het niet. Het voorlopig rijbewijs dat in deze gevallen wordt uitgereikt, zal ook minder lang gelden dan de normale duur van 18 of 36 maanden. Het heeft slechts een geldigheidsduur van 12 maanden. U kan dus in principe een extra jaar oefenen vooraleer u het praktische examen gaat afleggen.

Slechts één keer aanvragen

Een voorlopig rijbewijs aanvragen op basis van deze regeling kan maar één keer. Bovendien moet u die ene kans benutten in de jaren die volgen op de datum waarop de geldigheidsduur van het voorlopige rijbewijs verstreken is.

De regering wil uiteraard vermijden dat u altijd blijft autorijden met een voorlopig rijbewijs door het telkens te verlengen.

Het nieuwe systeem zorgt eigenlijk voor een overbrugging en een extra kans tijdens de zogenaamde wachtperiode van 3 jaar. Een keer de wachtperiode verstreken is, valt u gewoon terug op het reeds bestaande systeem.

Wie 3 jaar heeft gewacht, kan een nieuw voorlopig rijbewijs aanvragen met een normale geldigheidsduur. Niet vergeten dat de persoon van wie het voorlopig rijbewijs is vervallen, geen nieuw voorlopig rijbewijs moet aanvragen.

Hij of zij kan er ook voor kiezen om 6 uur rijles te volgen in een rijschool en meteen daarna het praktische rijexamen af te leggen.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit nieuwsbericht gevonden. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store