Mijn Account

De Krak van Gistel

Interview : De Krak van Gistel

Jacky was eigenlijk  al genomineerd zonder dat hij het wist. Marc Vansevenant belde hem op met de vraag of hij het zag zitten om genomineerd te zijn als Krak van West-Vlaanderen regio Gistel en dit omwille van zijn vrijwillige inzet in tal van organisaties.

Jacky Mergaert is 67 jaar jong, gepensioneerd beroepsmilitair. "Fantastische carrière beleefd bij de Marine, zowel aan boord als op land!", lacht de aimabele Gistelnaar. "Ik ben trouwens nog steeds lid van de Marineclub. Een paar keer per jaar zie ik ex-collega’s en vrienden terug van zowel bij de Marine als bij de RMT. Allemaal gasten die precies zoals ik gevaren hebben. Ook ex-militairen uit Duitsland zijn daar aanwezig. Wij noemen ze nog steeds de Kaki’s", grapt onze krak.

Jacky Mergaert is gelukkig getrouwd met de uit Londen afkomstige Pat Barnes, trotse papa van twee dochters en fiere opa van zijn vier kleinkinderen. Pat baatte indertijd de wasserij en droogkuis uit rechtover de post. "Onze twee dochters Nathalie en Vanessa met de vier kleinkinderen wonen dichtbij in de buurgemeente Eernegem(Groot-Ichtegem)", glundert Jacky.

Pasar

In de beginjaren tachtig startte Pat als medewerkster bij Vakantiegenoegens (oorspronkelijk vanuit de christelijke vakbond in 1938 opgericht, met als doel de arbeider te leren omgaan met het nieuwe fenomeen ‘vakantie’). Jacky was toen al in '82 kampeerverantwoordelijke en evolueerde in '92 naar de functie van secretaris. "Vroeger was Vakantiegenoegens de top inzake kampeertoerisme.

Ook kampen in Nederland, Frankrijk en Duitsland heb ik georganiseerd", herinnert Jacky zich levendig. "Destijds was er minder sprake van recreatieve fiets- en wandelvakanties. Dat is pas gekomen enkele jaren vóór de overgang naar Pasar vzw."

En nog steeds regelt onze Krak kampeerreizen. Jacky enthousiast: "Iedereen die wil kamperen met Pasar Gistel mag mee! Zelfs mensen uit Oudenburg, Oostende, Kortemark en Langemark gaan mee. Een twintigtal gezinnen elk met hun eigen caravan gaat nog elk jaar mee. Alles is door Pat en ik vooraf geregeld. Elke dag is een uitstap voorzien in de wijde omgeving."

Jacky vult aan: "Er is aan mij een toegewijde leerkracht geschiedenis verloren gegaan. Bezienswaardigheden ontdekken en de nodige historische achtergrondinformatie doorgeven aan de medereizigers doe ik namelijk het liefst!".

"Hoelang ik dat zal blijven doen?" vraagt Jacky zich af. "Ach, binnenkort in mei vertrekken we naar Arras met een groep. Pat en ik zijn daar al een week op voorhand om alles te checken en de laatste regelingen te treffen. De knieën spelen mij soms parten en de extra pensioenkilootjes doen geen goed, maar voor de rest geen klagen. Zolang ik kan doe ik voort!”

Bal-bal

"Ja, door die knieën ben ik wel gestopt met mijn passie. In voetbaltraining aan de jeugd geven was ik ook al een krak", grapt de vlijtige Gistelnaar. "Eerst 15 jaar trainer te Gistel, oprichter van Bal-bal samen met mijn goede vriend Marc Vandekerchove (zaakvoerder van de laatste bruine kroeg op de Oostendse Zeedijk, taverne De Floride). Ja ja, wij hebben Bal-bal geïntroduceerd in Gistel.

Bal-bal voetbal was een boekje uitgebracht door voetbalcoach Freddy Qvick om de jonge gastjes al spelenderwijs de basistechnieken bij te brengen. Wij brachten de theorie in praktijk. Ja, zelfs onze burgemeester Gauthier heeft nog bij mij Bal-bal voetbaltechniek en -tactiek aangeleerd!"

"Met pijn in het hart ben ik destijds gestopt met training geven in Gistel", treurt Jacky. "Het voetbal in Gistel zat in een diepe put met opgestapelde schulden. 6 miljoen oude Belgische franken naar het schijnt. Een kostenvergoeding voor de trainers kon niet meer geschonken worden.

Mijn verloop van Gistel naar Torhout had ik liever anders zien gebeuren. Mijn hart ligt in Gistel, maar ja, Torhout kwam met een mooi voorstel en de rest is geschiedenis…tja, Torhout was niet zoals KEG… andere mentaliteit…"

"Stap mee voor het te laat is"

Jacky Mergaert zet ook zijn beste beentje voor in enkele wandelsportverenigingen, onder andere voor de Keignaerttrippers, een Oostendse vzw. Bij de Midweekstappers (met de wijze slogan: stap mee voor het te laat is!) organiseert hij een tweetal wandelingen per jaar. De Midweekstappers valt onder de bevoegdheid van vzw De Ronsers, ontstaan in het Kortrijkse.

"Elke week ga ik stappen met de Dinsdagstappers, oorspronkelijk opgericht door de luchtmacht te Koksijde als trainingsprogramma voor de Vierdaagse van de Ijzer en de Vierdaagse Mars van de Ardennen (nu Europese Mars van Herdenking en Vriendschap). Met hen ga ik wandelen, uiteraard elke dinsdag, haha!

De organisatie van vroeger is stilgevallen. Dus daar organiseer ik een vijftal wandelingen per jaar en tevens daguitstappen, weliswaar voor een kleine vriendenkring. Nu in maart starten we vanuit Gistel een tocht van 14 km. De rustplaats is zelfs in Ter Warrebrug aan de Waerevaart die voor ons nog eens uitzonderlijk opent.

De Gistelse wandelpaadjes kennen voor mij geen geheimen meer. Als de nieuwe schepen voor toerisme Ann Bentein mij vraagt om een wandelroutenetwerk in en rond Groot- Gistel uit te stippelen, ben ik meer dan bereid…” droomt Jacky hardop. (De Krak Van Gistelroute, redactie MijnGistel)

"Zelfs fietstochten organiseer ik voor Pasar. Mijn vrouw en ik trekken steeds de kop en niet elektrisch hé!", weet Jacky mee te geven.

Onze beste vriend Lucien

"Ook pelgrimstochten onderneem ik al sinds 2009 met mijn drie beste vrienden Herman, Roger en Lucien. Niet echt uit religieuze overtuiging, eerder uit liefde voor de natuur en het wandelen. Lucien die destijds op het idee was gekomen om naar Compostella te stappen in jaarlijkse etappes, is er niet meer… 70 jaar slechts geworden… hij was terminaal… tijdens ons laatste vriendenbezoek bij de doodzieke Lucien hebben wij hem zijn petje gevraagd", vertelt een treurige Jacky.

Enkele maanden later vertrokken de drie beste vrienden. Eerst namen ze het vliegtuig met  bestemming Porto, Portugal. Vervolgens trokken ze noordwaarts verder te voet, een alternatieve kustroute volgend richting Spanje.

Lucien zelf is nooit in Santiago de Compostella toegekomen, maar z’n petje echter wel, bengelend aan de rugzak van één van zijn beste vrienden.

Met een triestige blik in de ogen en een stevige brok in de keel sluit onze krak van Gistel af: "In de fontein hebben we een kei achtergelaten met onze namen erop…Lucien, Jacky, Roger,  Herman".

Reacties (1)

  • Dirk Verhaeghe 04 februari 2019 18:04

    Dag Krak Jacky en Pat, wat een prachtig artikel. Zelfs de dinsdagstappers zijn er in vermeld. Bij deze bedank ik u al voor de wandeltrajecten en wandelingen die jij organiseert voor ons. Daar wij Lucien ook kennen : Om een traan weg te pinken bij de anekdote van zijn petje. Mooi !!! Vera Dirk en Maya

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store