Mijn Account

Stien Vanhoutte schaatst naar vijfde plaats in Helsinki

Stien Vanhoutte schaatst naar vijfde plaats in Helsinki

Stien Vanhoutte, de skeeleraarster uit Gistel die het ook in het schaatsen probeert, is tijdens wereldbekerwedstrijden voor neo-senioren in Helsinki als vijfde geëindigd op de 1.000 meter.

Op de buitenbaan noteerde Stien een tijd van 1:25.77. De Russin Anna Opytova won in 1:23.30. Stien bleef net een seconde van het brons verwijderd. Bij een temperatuur van acht graden onder het vriespunt verschenen er veertien rijdsters aan de start.

Bij de junioren schaatste Stiens jongere zus Fran. Zij eindigde in de achterhoede.

Een verslag van Stien

"Afgelopen weekend namen mijn zus Fran en ikzelf deel aan de tweede wereldbekerwedstrijd langebaanschaatsen voor junioren in Helsinki. Fran reed mee bij de junioren, ik kwam aan de start bij de beloften (neosenior/U23).

De wedstrijden werden gereden op een buitenbaan, wat voor ons een volledig nieuwe ervaring was, en dit in extreme weersomstandigheden. De eerste dag was het zeer koud en sneeuwde het tijdens de wedstrijden, de tweede dag was er geen neerslag maar was het bar koud. De temperatuur schommelde tussen -18 en -14°C. Dit alles maakte het een heel ander soort wedstrijd dan wat ik tot nu toe gewoon was.

Onze opwarmroutine was anders om zo weinig mogelijk tijd in de ijzige kou door te moeten brengen en toch nog enigzins warm aan de start te kunnen komen en tijdens de wedstrijd was het een gevecht om het tempo hoog te kunnen houden. Desondanks heb ik mooie resultaten behaald. Ik werd vijfde op elke afstand waaraan ik deelnam, namelijk de 500m, 1000m, 1500m en mass start, een prestatie die ik vooraf helemaal niet verwacht had.

In ieder geval was het een grote verbetering ten opzichte van mijn vorige wereldbeker die ik eind november in Polen heb gereden en waar ik telkens bij de laatsten eindigde. Op dat moment had ik amper 2 maanden geschaatst dus de extra training en ervaring die ik in de tussentijd heb opgedaan heeft blijkbaar zijn vruchten afgeworpen. Ik ben dan ook heel tevreden over mijn weekend in Helsinki.

Voor Fran was het de eerste deelname aan een wereldbekerwedstrijd en zij was met haar 15 jaar één van de jongste deelnemers. Dit maakte dat het voor haar vooral een kwestie was van wedstrijdervaring op te doen, maar toch heeft ook zij enkele goede wedstrijden gereden.

Ze reed een 500m en een 1000m, maar vooral op de afsluitende mass start haalde zij een mooi resultaat, ze kon mee met het peloton tot de laatste ronde en eindigde 15e, amper 6 seconden na de winnares uit Nederland. Haar wedstrijdervaring uit het skeeleren zal er zeker voor iets tussen gezeten hebben. Ook Fran kan dus positief terugblikken op haar eerste wereldbekerwedstrijd."

Proficiat met je resultaat Stien!

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit nieuwsbericht gevonden. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store