Mijn Account

Boeken van Gistelse auteurs en tekenaars

Boeken van Gistelse auteurs en tekenaars

Vanaf 15 februari t.e.m. 2 maart zal er in de bibliotheek Ter Elst een tentoonstelling met boeken van auteurs en tekenaars uit Gistel of mensen die de voorbije 25 jaar in Gistel opgroeiden, te zien zijn.

Delphine Steelandt

Delphine Steelandt is sportinstructrice en voedingsdeskundige. De goedlachse jonge dame is een bekend gezicht in Gistel. Ze ontwikkelde het programma 100 Days Of Dedication, dat de ultieme balans vindt in gezonde voeding, veilig en uitdagend sporten en bewegen en het creëren van de juiste mindset.

Delphine haalde in Vlaanderen al de koppen van talrijke media, waaronder het Vtm-nieuws en Het Nieuwsblad, met haar unieke baby-mama fitness. Deze "fitmom" heeft al een aantal succesvolle boeken op haar palmares!

Filip Debaillie

Filip Debaillie (52 jaar) is gebeten door geschiedenis en heemkunde. Hij is lid van de Gistelse erfgoedcel en is ook vertegenwoordiger van de lokale heemkring Gestella. Zelf is hij een grote liefhebber van de 20ste eeuwse geschiedenis.

Debaillie duikt regelmatig in zijn persoonlijk archief, waar hij al dertig jaar aan werkt. Het minder bekende oorlogsverhaal in Gistel brengt Filip met passie over naar zijn lezers.

Het Gistelse oorlogsverhaal kent ook een persoonlijke kant. Zijn grootvader Ismaël was het allerlaatste oorlogsslachtoffer onder de burgers. De bezetters schoten op Ismaël, die een kogel net onder zijn oog kreeg. Hij zou uiteindelijk de oorlog overleven, maar blind blijven op een oog. Met dit verhaal in het achterhoofd ontstond het uniek fotoboek "1940-1944 bezet en bevrijd"

De gepassioneerde Gistelnaar bracht al meerdere werken uit zoals Sint-Godelieve in Gistel en Bommen op Gent. Ook samen met Marc Vansevenant werd al een duik in het verleden van hun stad genomen. Er kwam een rijkelijk geïllustreerd boek "Archiefbeelden Gistel", waarbij geen enkel aspect van de rustigste stad in West-Vlaanderen vergeten werd, in omloop.

Ingrid Castelein

Ingrid Castelein (55 jaar) is freelance journaliste en begon haar carrière bij De Standaard en Het Nieuwsblad, waar ze het virus voor reisreportages opliep. Een aantal jaar geleden besloot ze zich volledig op reisjournalistiek toe te leggen.

Haar eerste boek, Mon(t) Ventoux, liet niet lang op zich wachten. Dankzij haar journalistieke microbe, dringt Ingrid met elk boek binnen in de leefwereld van de lokale bevolking, doorheen de verschillende seizoenen. Mon(t) Ventoux (eten, fietsen, slapen), Route de la Lavande (proeven, ruiken, beleven) en Met de fiets door de Provence/Couleurs du Luberon: drie prachtige reisverhalen over de Provence.

Ingrids kinder- & tienertijd situeerde zich in Gistel. Ze woonde met haar ouders in de Dullaertweg en ze heeft van de kleuterklas t.e.m. de Humaniora in Gistel school gelopen. Ze was lid van de jeugdvereniging Roodkapjes, is later ook even leidster geweest, een poosje lid van een zangkoor, en heeft vele jaren deelgenomen aan de Sint-Godelieveprocessie. En vooral was ze als fervente lezeres een trouwe bezoekster van de bib.

Korneel Detailleur

Korneel Detailleur (32 jaar) is illustrator. Hij is geboren in Oostende, groeide op in de polders van Gistel en belandde na wat omzwervingen in Antwerpen en Gent (waar hij animatiefilm en illustratie studeerde aan het KASK) opnieuw in de stad aan zee.

Korneel illustreert niet alleen boeken (van o.a. Bart Moeyaert en Raf Walschaerts) maar werkt ook in opdracht van kranten (De Morgen, De Standaard) en magazines (Knack, Trends).

Korneel houdt van tegenstellingen in zijn illustraties. Hij verenigt afgelijnd vlak met vloeiende vorm, gebruikt fragiele lijnen tussen monumentale vormen, werkt met heldere én groezelige kleuren en brengt klaarheid én suggestie in zijn beelden. Hij werkt met materialen als ecoline, acrylverf en pastelkrijt, wat resulteert in poëtische tekeningen met veel ruimte voor eigen invulling.

Prudence Geerts

Prudence is een jonge cartooniste, 27 lentes jong en woonachtig te Gistel, die op dit moment de wereld aan het veroveren is. Het was niet altijd even makkelijk voor deze jonge designer. Ondanks dat ze al een gepassioneerde artieste is sinds haar 3 jaar werd haar werk niet altijd geapprecieerd. Op haar opleiding, aan de kunstacademie, kreeg ze te maken met verschillende haters die haar vertelden dat ze het nooit zou maken als artiest. Die haters heeft ze ondertussen lang achter zich gelaten, ze is er enkel sterker en doelbewuster door geworden.

Na jaren zwoegen heeft ze een erg persoonlijke stijl ontwikkeld. Dat is ook niet moeilijk te begrijpen als je weet dat haar Planet Prudence project begon als een soort geïllustreerd dagboek. Haar tekeningen zijn een verlenging van haar persoonlijkheid en vice versa. Die tekeningen zijn het best te omschrijven als kleurrijk, opgewekt en vooral herkenbaar.

Prudence laat haar uniek licht schijnen op de wereld van de pop cultuur. Niets maakt haar gelukkiger dan tekenen en we hopen dat haar werk jullie ook gelukkig maakt.

Ook werken van deze personen zullen aanwezig zijn : Eddy Boutens, Hans Gryspeert, Jean Philip De Tender, Luc Simoen, Patrick Vanhaelemeesch, Sarah Vanhee, Tinneke Provoost, Walter Philipsen, Guido Robays, Wilfrieda Blomme, Christiane Devriese, Raoul Maria de Puydt, Vansevenant Marc

Kom zeker kijken naar deze tentoonstelling!

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit nieuwsbericht gevonden. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store