Mijn Account

Yordi Fiers, ook gekend als Ironhide, onze enige show-worstelaar in Gistel

Interview : Yordi Fiers, ook gekend als Ironhide, onze enige show-worstelaar in Gistel

Het is een kleine en nogal gesloten scène in België, de wereld van het show-worstelen, ook wrestling genaamd, maar in Gistel kennen we een gepassioneerd beoefenaar. Yordi Fiers (32jaar) is in het dagdagelijkse leven verantwoordelijk voor de reiniging van de vrachtwagens bij Viatra Trucks te Gistel. "Ik ben eigenlijk een koekelul, laat mij veel te gemakkelijk doen, ook te naïef en wil altijd geloven in de goedheid van mensen…", zegt Yordi

In de ring echter transformeert Yordi: "Als Ironhide, mijn wrestling alter ego, kan ik opkomen voor mezelf en ben ik oersterk. Eerst incasseer ik meppen en schoppen, vervolgens neem ik wraak, hef mijn tegenspeler op en gooi hem weg als een voddenpop. Dan klim ik tot op de derde koord en spring vol op mijn slachtoffer!"

"Als klein ventje keek ik met mijn oudere broer op de sportzenders naar de Amerikaanse wrestlinghelden zoals Hulk Hogan en The Undertaker. De vechtscènes speelden we na in de living, tot ergernis van ma en pa! De passie is terug beginnen oplaaien enkele jaren geleden. Nu trainen we een paar keer per week, organiseren we met de club Cobra Wrestling Association lokale wrestlingevents en worden we ook uitgenodigd in gans België op wedstrijden."

Fake of echt?

In entertainment-worstelen is zoveel mogelijk voordien afgesproken en verloopt een kamp volgens een script. Daar worden geen doekjes omgewonden, maar zeg nooit dat het fake is! "Eenmaal in de ring is de pijn wel echt. Als een persoon vanop de derde koord springt op z’n tegenspeler, kan hij dit niet faken.", zegt Yordi.

Hoe en waar de jumper terechtkomt is de kunst. Ook het zogezegd slachtoffer moet kunnen omgaan met de sprong en val. Winnen of verliezen wordt vóór de match beslist en de scheidsrechter is part of the show. Wrestling is theater. Hoe meer men oefent, hoe beter en gewaagder de stunts worden uitgevoerd en hoe groter en realistischer het spektakel wordt voor de toeschouwer. Ongevallen gebeuren wanneer de performers hun moves niet correct uitvoeren en bijgevolg verkeerd ingeschat worden.

Gescheurde oorlel of neusvleugel, gekneusde ribben en verwrongen vingers behoren tot de risico’s. "Al bij al kan ik niet klagen. In Antwerpen liep het toch wel verkeerd af met een bloedend hoofd als gevolg. Een groter probleem was echter dat ik als winnaar in het script was neergepend, dus een stevige wraakactie was meer dan nodig! Mijn bloeden was niet in scène gezet, het was echt! Soms ontstaat het bloeden door middel van blading of juicing. Dan wordt een scheermesje weggestopt in de kledij om tijdens de battle ongezien voor het publiek een sneetje te kerven aan de haarlijn of boven de wenkbrauw voor het bloedspektakeleffect.", zegt Yordi

Good vs Bad

Als performer ben je 'Heel' of 'Face', een 'Heel' is de schurk, de slechterik. Een 'Face' is de good guy, de fairplayspeler. Veelal is 'Face' de publiekslieveling. In het eerste deel van de show speelt hij de underdog die unfair wordt behandeld. Vervolgens is hij degene die terugvecht en dat vindt het publiek de max. Men kan ook als personage een omwenteling teweegbrengen en omslaan van goed naar kwaad of omgekeerd. In entertainment-wrestling wordt de toeschouwer constant op het verkeerde been gezet…

"Mensen die mijn passie niet delen vragen zich soms af: Is een worstelaar een goeie acteur die slecht vecht of een goede vechter die slecht acteert?", grapt Yordi. "In Amerika zijn ze zot van show-worstelen met veel spektakel en soapverhaallijnen. Veel Vlamingen daarentegen zijn gewoonweg te nuchter, te serieus om wrestling te appreciëren. Ze snappen het niet. Sommigen noemen het zelfs marginaal. Dat deert mij totaal niet. You love it or you hate it!"

"In de ring kampen wij niet tegen elkaar maar tegen de vooroordelen van mensen die nooit tot ons publiek zullen behoren", besluit Yordi filosofisch.

Bekijk hieronder een kort filmpje van Ironhide in actie.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op dit nieuwsbericht gevonden. Wees de eerste!

Plaats een reactie

Succes! Je reactie is geplaatst. Bedankt!

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer opnieuw!

Antwoorden op

De nieuwe city app voor alle Gistelse inwoners!

Op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier info raadplegen over Gistel, Moere, Snaaskerke en Zevekote.

Google Play Store App Store